30.04.2024

Återbruket juhlii ensimmäistä vuosipäiväänsä avoimien ovien päivin 11. toukokuuta

Kuva: Röda Korset Åboland

Återbruketissa usko tulevaisuuteen, yhdessäolo ja kestävyys yhdistyvät sukupolvien väliseen toimintaan ja avustustyöhön. Ensimmäisen vuoden jälkeen myytyjen tuotteiden joukossa on selkeä suosikki.

Viime vuoden toukokuussa Återbruket secondhand avasi ovensa vanhalla tehdasalueella Taalintehtaalla. Mutta työ Återbruketin luomiseksi alkoi jo syksyllä 2022. Tuolloin käytiin ensimmäiset yhteistyökeskustelut Kemiönsaaren kunnan nuorisotuen ja Punaisen Ristin kanssa.

Keskustelun kautta syntyi idea löytää tilat, jossa Punainen Risti pyörittää secondhand myymälää jossa saman katon alla toimii kunnan nuorisotyöpaja ja etsivä nuorisotyö.

Yhteistyöstä toivottiin monia synergioita. Nuoret pääsivät työharjoitteluun sekä Punaisen Ristin vapaaehtoistoimintaan ja samalla sukupolvien väliseen kohtaamispaikkaan, sillä monet Punaisen Ristin vapaaehtoisista ovat vanhempia.

Kunnan näkökulmasta yhteistyö kolmannen sektorin kanssa on ainutlaatuista.

Kemiönsaaren kunnan nuorten työpajan ohjaaja Henrika Tytärniemi kertoo, että Återbruketissa voidaan tarjota matalan kynnyksen toimintaa.

- Kunnan näkökulmasta yhteistyö kolmannen sektorin kanssa on ainutlaatuista. On tärkeää, että paikallisyhteisön eri toimijoiden välillä on erilaisia monipuolisia yhteistyömuotoja, jotta elintasoa voidaan parantaa matalan kynnyksen toiminnoilla ja palveluilla", Tytärniemi sanoo.

Sukupolvien välinen yhteisö

Keskiviikosta perjantaihin myymälää pyörittää palkattu henkilökunta, minkä mahdollistaa TE-palveluiden palkkatukijärjestelmä. Lauantaisin kauppaa pyörittävät Punaisen Ristin vapaaehtoiset kahden tunnin vuoroissa.

Jo keskustelujen alkuvaiheessa paikallisen Punaisen Ristin Dragsfjärdin osasto oli mukana kehittämässä Återbruketia. Vuoden aikana on aloitettu uutta toimintaa ja yhteistyö Taalintehtaan koulun kanssa, jonka ansioista oppilaat ovat yhdessä vapaaehtoisten kanssa muun muassa leiponeet piparkakkuja ja istuttaneet kevätkukkia Återbruketissa.

Kierrätyskeskus järjestää muun muassa askartelukerhon Kaffekvarnen, Punaisen Ristin ompelukerhon ja Juttutuvan vanhoille tehdastyöntekijöille. Återbruketissa on vuonna 2023 tehty yhteensä 600 vapaaehtoistyötuntia.

Punaisen Ristin Dragsfjärdin osaston puheenjohtaja Anne Majonen toivoo, että Återbruketiin löydettäisiin lisää nuoria.

- Haluaisimme nähdä enemmän nuoria, jotka elävöittävät Återbruketia. Pyrimme luomaan lisää sukupolvien välisiä kohtaamisia, pitämään hyvän yhteisöllisyyden ja työnilon elossa", hän sanoo.

Myös muiden yleishyödyllisten yhdistysten on mahdollista lainata olohuonetta kokouksiinsa maksutta.

Frivilliga från vänster Anne Majonen och Viveka Eriksson jobbar i Återbruket för att de vill hjälpa Röda Korset att hjälpa lokalt. Gemenskapen bland alla som verkar i secondhand shopen är stark och vi har det roligt tillsammans.
Frivilliga från vänster Anne Majonen och Viveka Eriksson jobbar i Återbruket för att de vill hjälpa Röda Korset att hjälpa lokalt. Gemenskapen bland alla som verkar i secondhand shopen är stark och vi har det roligt tillsammans. Kuva: Andrea Södergård / Röda Korset Åboland

Yksi myyntituote on suositumpi kuin muut

Ensimmäisen vuoden myynti on ylittänyt odotukset. Vuoden paras kuukausi oli heinäkuu, kiitos kesävieraiden ja veneilijöiden, kertoo Punaisen Ristin Turunmaan piirin toiminnanjohtaja Annalena Sjöblom.

- Tuotteista naisten vaatteet ovat myydyimpiä. Se on myös tuote, joka saa eniten lahjoituksia. Toiseksi suosituimpia ovat keittiötuotteet ja sisustus", hän sanoo.

Kierrätyskeskus toimii myös varmuusvarastona, ja tarvittaessa vaatteita ja kodintekstiilejä voidaan jakaa niitä tarvitseville. Varsinais-Suomen Jätehuollolla (LSJH) on poistotekstiilien vastaanotto myymälässä, ja jätteiden huolellinen lajittelu on tärkeää.

- Tavoitteenamme on toimia taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävästi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että myymälä on rakennettu kierrätysmateriaaleista ja että vanhat tavarasi ovat saaneet uuden elämän kanssamme. Återbruketin pitäisi olla myös paikka, jonne voi tulla seurustelemaan muiden kanssa, Sjöblom sanoo.

Återbruket juhlii ensimmäistä vuosipäiväänsä avoimien ovien päivällä 11. toukokuuta klo 10–15. Toukokuusta alkaen uudet aukioloajat ovat keskiviikosta perjantaihin klo. 10.30–18.00 ja lauantaisin 10–15.

Lisätietoa

Anne Majonen, Punainen Risti Dragsfjärdin osasto, puh. +46704242561

Henrika Tytärniemi, Nuorisotyöpajaohjaaja Kemiönsaaren kunta, 0406813313 henrika.tytarniemi@kimitoon.fi

Annalena Sjöblom, toiminnanjohtaja Punainen Risti Turunmaan piiri puh. 0400 838 675 s-posti annalena.sjoblom@redcross.fi