07.05.2024

Återbruket firar ettårsdag med öppet hus den elfte maj

Fotograf: Röda Korset Åboland

På Återbruket kombineras framtidstro, samhörighet och hållbarhet med generationsöverskridande verksamhet samt hjälparbete. Efter första året finns en klar favorit bland de sålda produkterna.

Det var i maj ifjol som Återbruket secondhand slog upp dörrarna i det gamla fabriksområdet i Dalsbruk. Men arbetet med att skapa Återbruket startade redan hösten 2022. Då hölls de första samarbetsdiskussionerna mellan Kimitoöns kommuns ungdomsstöd och Röda Korset.

Ur diskussionen föddes tanken om att hitta ett utrymme där Röda Korset driver en secondhand butik under samma tak som kommunens ungdomsverkstad och uppsökande ungdomsarbete finns.

Man förutspådde många synergieffekter ur samarbetet. Ungdomarna kunde utföra arbetspraktik, delta i Röda Korsets frivilligverksamhet och samtidigt vara delaktig i ett generationsöverskridande mötesplats eftersom många av de frivilliga inom Röda Korset är äldre.

Ur kommunens synvinkel är det här samarbetet med tredje sektorn unikt

Henrika Tytärniemi, handledare vid Kimitoöns kommuns ungdomsverkstad, säger att man genom Återbruket kan erbjuda verksamhet med låg tröskel.

- Ur kommunens synvinkel är det här samarbetet med tredje sektorn unikt. Det är viktigt med olika typer av mångfasetterade samarbetsformer mellan olika aktörer i närsamhället för att få en bättre levnadsstandard genom verksamhet och service med låg tröskel, säger Tytärniemi.

Gemenskap över generationerna

Onsdag till fredag sköts butiken av anställd personal som möjliggörs genom TE-tjänsternas lönestödssystem. Lördagar sköts butiken av Röda Korsets frivilliga i tvåtimmarspass.

Redan tidigt i diskussionerna var den lokala Röda Kors avdelningen, Dragsfjärds avdelning, med för att utveckla Återbruket. Under året har man startat upp ny verksamhet och inlett samarbete med Dalsbruks skola där elever tillsammans med frivilliga bland annat bakat pepparkakor och planterat vårblommor.

På Återbruket ordnas bland annat pysselklubben Kaffekvarnen, Röda Korsets syklubb och Juttutupa för gamla fabriksarbetare. Totalt 600 frivilligtimmar har gjorts i Återbruket 2023.

Anne Majonen, ordförande för Röda Korset Dragsfjärds avdelning hoppas att fler unga hittar till Återbruket.

- Vi önskar se fler ungdomar som livar upp Återbruket. Vi ska försöka skapa fler möten över generationsgränserna, hålla den goda gemenskapen och glädjen i arbetet vid liv, säger hon.

Det finns också möjlighet för andra icke-vinstdrivande föreningar att gratis låna utrymmet Vardagsrummet för sina möten.

Frivilliga från vänster Anne Majonen och Viveka Eriksson jobbar i Återbruket för att de vill hjälpa Röda Korset att hjälpa lokalt. Gemenskapen bland alla som verkar i secondhand shopen är stark och vi har det roligt tillsammans.
Frivilliga från vänster Anne Majonen och Viveka Eriksson jobbar i Återbruket för att de vill hjälpa Röda Korset att hjälpa lokalt. Gemenskapen bland alla som verkar i secondhand shopen är stark och vi har det roligt tillsammans. Fotograf: Andrea Södergård / Röda Korset Åboland

En varukategori är populärare än andra

Försäljningen för det första året har gått över förväntningarna. Årets bästa månad var juli, tack vare sommargästerna och båtfolket, säger Annalena Sjöblom som är verksamhetsledare på Röda Korset Åbolands distrikt.

- Av varorna är det damkläder som säljer bäst. Det är också varan som det kommer in mest donationer av. Näst populärast är köksprodukter och inredning, säger hon.

Återbruket fungerar även som beredskapslager och vid behov kan man dela ut kläder och hustextilier till behövande. Sydvästra Finlands avfallsservice (LSJH) har en mottagning för avlagda textilier i butiken och en noggrann sopsortering är viktig.

- Vårt mål är att jobba ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart. Konkret betyder det att butiken byggts upp med återanvänt material och att dina gamla grejer nytt liv hos oss. Återbruket ska också vara ett ställe dit man kan komma och umgås med andra, säger Sjöblom.
 

Återbruket firar ettårsdag med öppet hus den 11 maj kl. 10-15. Från och med maj är de nya öppethållningstiderna onsdag-fredag 10.30–18 och lördagar 10–15.

 

Mer info

Anne Majonen, Röda Korset Dragsfjärds avdelning, +46 70-4242561

Henrika Tytärniemi, handledare ungdomsverkstaden Kimitoöns kommun 040–6813313 henrika.tytarniemi@kimitoon.fi

Annalena Sjöblom, verksamhetsledare Röda Korset Åbolands distrikt tfn 0400-838 675 e-post annalena.sjoblom@redcross.fi