Pisara meressä saa aaltoja aikaan

Tasan 60 vuotta sitten Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liike yhdessä Geneven sopimusten allekirjoittajavaltioiden kanssa hyväksyi liikkeen seitsemän periaatetta. Periaatteet ohjaavat koko Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liikkeen työtä. Lue mitä SPR:n delegaatti, vapaaehtoiset ja piirityöntekijät keskustelivat periaatteiden näkymisestä Punaisen Ristin kansainvälisessä ja paikallisessa toiminnassa tänä päivänä.
Järjestimme huhtikuussa Savo-Karjalassa Punaisen Ristin periaatteiden juhlavuoden kunniaksi webinaarin, jossa vapaaehtoiset, työntekijät ja muut aiheesta kiinnostuneet kokoontuivat kuulemaan ja keskustelemaan Punaisen Ristin työstä. Osallistujia kosketti erityisesti Suomen Punaisen Ristin delegaatti Sari Nissin kokemukset ja ajatukset humanitaarisesta avustustyöstä aseellisissa konflikteissa.
Pitkäjänteisyys on humanitaarisessa avussa avainasemassa
”Siviilien luottamus Punaiseen Ristiin ja punaisen ristin merkkiin näkyy kentällä”, Sari kertoi. Esimerkiksi hänen viimeisimmällä komennuksellaan Gazassa siviilit saattoivat tulla yöpymään Punaisen Ristin kenttäsairaalaan lähettyville, sillä he kokivat sen turvallisemmaksi paikaksi kuin oman kotinsa tai väliaikaismajoituksen.
Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) operoima kenttäsairaala toimii yhteistyössä neljäntoista kansallisen yhdistyksen kanssa. Esimerkiksi Suomen Punainen Risti on toimittanut siihen sairaalavälineistöä ja henkilökuntaa.
Israelin ja miehitetyn Palestiinan alueilla toimii kaksi kansallista yhdistystä: Israelin Punainen Davidin Tähti (MDA) ja Palestiinan Punainen Puolikuu (PRCS). Kummallakin yhdistyksellä on paljon tukijoita kansainvälisen Punaisen Ristin ja Puolikuun liikkeessä. Etenkin PRCS:n ja MDA:n ambulanssitoiminta on erittäin tärkeää koko alueella.
Sari oli SPR:n lähettämänä delegaattina Gazassa kolme kuukautta, silloin kun kenttäsairaalaa rakennettiin ja sen toimintaa käynnistettiin huhti-heinäkuussa 2024. Hän toimi kenttäsairaalassa ulkomaisten Punaisten Ristien edustajana, jonka jälkeen hän jatkoi vielä kuusi kuukautta ICRC:n yhteistyödelegaattina. Hänen tehtävänsä oli edistää komitean ja PRCS:n yhteistyötä. Webinaariyleisöä kiinnosti kuulla, millaista avustustyö Gazassa oli.
”Gazan kriisi on helvetti maan päällä,” Sari toisti Punaisen Ristin kansainvälisen komitean presidentin Mirjana Spoljaric:n kommentin tilanteesta. Avustustarvikkeista on pulaa ja pienellä alueella kaupunkiympäristössä siviilien erottaminen taistelevista osapuolista on vaikeaa. Myös avustustyöntekijöitä ja -vapaaehtoisia on kuollut. Miten sellaisessa ympäristössä sitten voi tehdä esimerkiksi inhimillisyyden, tasapuolisuuden ja riippumattomuuden mukaista avustustyötä?
Sarin mukaan Punaisen Ristin pitkäjänteinen vaikuttamistyö sodan oikeussääntöjen puolesta on avainasemassa. Punainen Risti keskustelee konflikteissa kaikkien konfliktin osapuolten kanssa kansainvälisesti sovituista sodan oikeussäännöistä ja tekee vaikuttamistyötä myös rauhan aikana – Suomessakin. Vaikuttamistyö tarjoaa Punaiselle Ristille mahdollisuuden suojella siviilejä ja muita haavoittuvassa asemassa olevia.

Webinaariyleisöä puhutti myös avustustoiminnan eettisyys. Aseellisissa konflikteissa syntyy paitsi ihmisuhreja, myös monenlaista jätettä. Esimerkiksi räjähtämättömät ammukset saastuttavat ympäristöä ja ovat vaaraksi alueella eläville ihmisille. Avustustyössä käytettävä kenttäsairaala puolestaan lisää muovijätettä alueella.
Pohdimme miten Punainen Risti voi omassa toiminnassaan minimoida ympäristölle aiheutuvat haitat, varmistaa, että auttamistoiminta on kestävää, ja ettei se aiheuta haittaa. Kestävyys on Punaisen Ristin periaatteiden hengen mukaista: Toiminnan tehtävä on suojella elämää ja terveyttä ja auttaa ihmisiä tasapuolisesti haavoittuvuuden, ei taustan perusteella.
Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoiset ovat osa avun ketjua
Totesimme, että meillä Suomessa on tärkeä tehtävä niin paikallisesti kuin kansainvälisestikin. Tarjoamme Punaisen Ristin apua haavoittuvassa asemassa oleville ihmisille kotimaassa, ylläpidämme ihmisten auttamishalua, jaamme tietoa sodan oikeussäännöistä ja keräämme varoja tukeaksemme Punaisen Ristin työtä maailman kriiseissä.
Keskustelussa havaittiin myös, että Punaisen Ristin kansainvälinen avustustyö ja Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisten auttamistoiminta kotimaassa noudattaa samoja toimintatapoja ja periaatteita paikasta riippumatta – olemmehan yhtä Punaista Ristiä!
Vapaaehtoisemme saivat myös vinkkejä tehtävässä jaksamiseen. Auttamistoiminta voi olla fyysisesti tai henkisesti kuormittavaa avun muodosta ja ympäristöstä riippumatta. Sarin mukaan auttajan on tärkeää pitää huolta omista perusasioistaan, kuten ruuan ja levon riittävyydestä. Myös keskustelut kollegoiden kanssa auttamistilanteiden päätteeksi tukevat jaksamista.
Lopuksi Sari kannusti Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisia jatkamaan arvokasta auttamistyötään. ”Kuulemaani arabialaista sanontaa mukaillen: Pisara meressä saa aaltoja aikaan.”
5.-11.5.2025 vietetään Punaisen Ristin viikkoa. Savo-Karjalan alueella osastot järjestävät monenlaista toimintaa, tule mukaan!
Etsi toimintaa Oma Punainen Risti -sivulta
Blogin kirjoitti Hanna Toppi, vapaaehtoistoiminnan kehittäjä, SPR Savo-Karjalan piiri

Punaisen Ristin toimintaa ohjaa seitsemän periaatetta

Humanitaarinen oikeus Savo-Karjalan piirissä
