Valmius Oulun piirissä
Suomen Punainen Risti on valmiusjärjestö. Käytännössä lähes kaikki Suomen Punaisen Ristin toiminta tukee järjestön kokonaisauttamisvalmiutta ja varautumista.
Lisätietoa:
Timo Harju
Valmiuspäällikkö
040 131 7100
timo.harju@punainenristi.fi
Auttamisvalmiudella tarkoitetaan toimenpiteitä, joiden avulla yksilöt ja yhteisöt varautuvat ennalta suunnitellusti oikea-aikaiseen ja tehokkaaseen toimintaan onnettomuuksien ehkäisemiseksi, niiden vaikutusten lieventämiseksi ja seurauksista selviämiseksi. Punaisen Ristin valmius täydentää viranomaisvalmiutta.
Suomen Punainen Risti on valmiusjärjestö, joka on varautunut auttamaan hädässä olevaa ihmistä ja tukemaan viranomaisia eri avustus- ja pelastustehtävissä. Käytännössä lähes kaikki Suomen Punaisen Ristin toiminta tukee järjestön kokonaisauttamisvalmiutta ja varautumista: avustustoiminta kotimaassa (äkilliset onnettomuudet, huono-osaisuutta ehkäisevät hankkeet), ensiaputoiminta, henkisen tuen toiminta, Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) koordinointi, sosiaalipalvelutoiminta, viranomaisten avustaminen pakolaisten vastaanottamisessa, keräystoiminta.
Kuva: Timo Harju / Punainen Risti Oulun piiri
Vapaaehtoinen pelastuspalvelu (Vapepa) on valtakunnallinen, vuonna 1964 perustettu, 53 järjestön yhteenliittymä, jonka tarkoituksena on tukea viranomaisia erilaisissa pelastus- ja avustustilanteissa ja auttaa kansalaisia erilaisin palvelutoiminnoin. Suomen Punainen Risti (SPR) toimii Vapepan koordinaatiojärjestönä. Vapepalla oli koko maassa n. 150 toimikuntaa, n. 1300 hälytysryhmää ja n. 22 000 vapaaehtoista. Vuosittain Vapepalle tulee 300–400 hälytystä, joista tavallisimpia ovat kadonneiden etsinnät ja ensihuoltotehtävät.
Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun (Oulun piirin) organisaation muodostavat maakuntatoimikunta, 7 paikallistoimikuntaa, (Jokilaaksot, Kajaani, Ylä-Kainuu, Kuhmo-Sotkamo, Kuusamo, Oulun seutu sekä Pudasjärvi-Taivalkoski), jotka kattavat koko alueen, sekä hälytysryhmät ja niiden kirjoilla olevat henkilöt. Hälytysryhmiä/-yksiköitä on n. 200 joista OHTO hälytysjärjestelmällä hälytettävissä n. puolet, eli tuhatkunta vapaaehtoista. Hälytystehtäviä alueemme Vapepalle tulee vuosittain n. 30. Vapepa-ryhmiemme käytössä on suuri määrä erilaista kalustoa: viestivälineitä, moottorikelkkoja, veneitä, pelastus- ja jälkikoiria sekä ilma-aluksia.
Vapaaehtoinen pelastuspalvelu:
-
toimii vapaaehtoisuuden periaatteella
-
tukee viranomaisia
-
toimii pyyteettömästi
-
on organisoitua kansalaistoimintaa
Tästä pääset Vapepan Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueellisille sivuille.