15.11.2024

Punainen Risti kokoaa yksinäisyystyötä tekevät lappilaistoimijat yhteistyöverkostoon

Kuva: Joonas Brandt / SPR

Suomen Punaisen Ristin Lapin piiri kutsuu yksinäisyyttä kokevia ihmisiä työssään kohtaavat asiantuntijat Lapin alueelliseen yksinäisyysverkostoon. Verkoston tavoitteena on asiantuntijatiedon välittäminen ja paikallisten käytäntöjen jakaminen osallistujien kesken, sekä vaikuttamistyö yksinäisyyden negatiivisen leiman hälventämiseksi.

Suomen Punainen Risti on tehnyt yksinäisyystyötä 1950-luvulta alkaen, jolloin ystävätoiminta sai alkunsa SPR:n vapaaehtoisten laitosvierailujen myötä. Toiminta on muuttanut muotoaan ajan kuluessa tarpeen pohjalta ja yhteiskunnan mukana. Tärkeä osa yksinäisyystyötä on yhteisöllinen, osallistava toiminta, esimerkiksi kohtaamiskahviloiden muodossa. Myös julkisen keskustelun herättely ja sitä kautta yhteiskunnallinen vaikuttaminen ovat osa työtä.

SPR on mukana valtakunnallisessa järjestöjen yksinäisyysverkostossa, joka on toiminut lokakuusta 2021 lähtien. Yksinäisyyttä kokevia ihmisiä kohtaavia tahoja on kuitenkin monia myös järjestökentän ulkopuolella. Haluamme tehdä työstä vaikuttavampaa, ja tärkeä keino siinä on alueellinen yhteistyö. Lappilaisilla toimijoilla on enemmän paikallistietoa ja parempi näkemys kentän alueellisista erityispiirteistä.

Lapin Kansassa julkaistiin 6.10. Suomen Punaisen Ristin Lapin piirin toiminnanjohtajan Mervi Nikanderin mielipidekirjoitus yksinäisyyden hinnasta. Inhimillistä hintaa yksinäisyyden kokemukselle on mahdoton määrittää, mutta rahallinen kustannus on laskettu: 11 400 euroa / hlö / vuosi. Pelkästään yli 65-vuotiaiden lappilaisten yksinäisyys maksaa vuodessa 55,7 miljoonaa euroa.

Lapin yksinäisyysverkoston työ alkaa marraskuussa verkkokokouksilla Laphan palvelualuejaon mukaisesti. Lisäksi suunnitellaan tammikuulle koko Lapin kattavaa live-tapaamista, johon voisi soveltuvin osin osallistua myös etänä.

Verkostokutsu on lähtenyt yksinäisyyttä paljon kohtaavien kohderyhmien asiantuntijajärjestöille (mm. vanhus-, maahanmuuttaja-, nuoriso- ja mielenterveystyö), Laphan palvelualueiden vastuuyksikköjohtajille, kuntien hyvinvointityöstä vastaaville, seurakunnille ja SPR:n paikallisosastojen puheenjohtajille.

Vastaavia yksinäisyystyön alueellisia verkostoja muodostetaan parhaillaan eri puolilla Suomea osana SPR:n STEA-rahoitteisen Yksinäistä-ohjelmaa.

Lisätiedot:

Minna Tuomenharju

Sosiaalitoiminnan suunnittelija
040 844 7375

(aloittaa 7.1.2025)

Riina Tikkanen

Hankesuunnittelija
VOIMA-hanke: Osallisuutta, osaamista ja yhteisöllisyyttä vapaaehtoistoiminnasta
040 778 4541

Linkki tekstissä mainittuun mielipidekirjoitukseen

Linkki Yksinäistä-ohjelman verkkosivulle