Punaisen Ristin vapaaehtoisten merkitys Suomeen kotoutumisessa on suuri
Punaisen Ristin Kaakkois-Suomen piirissä tehdyn selvityksen mukaan vapaaehtoistyö maahanmuuttajien parissa koetaan innostavana ja vaikuttavana.
Punaisen Ristin Kaakkois-Suomen piiri on selvittänyt alueensa kotoutumisen toimintaa ja sen merkitystä Ukrainan kriisissä ja Suomeen muuttaneiden kotoutumisessa. Selvitystyötä teki toimikunta, joka toteutti joulukuun 2023 ja tammikuun 2024 välisenä aikana kyselyn ja soittokierroksen alueen paikallisosastoille. Kysely ja soittokierros tavoittivat piirin 34 toimivasta osastosta 18.
Alueella tehdään kotoutumisen parissa monenlaista toimintaa, annetaan arjen apua ja järjestetään kerhoja sekä tapahtumia. Vapaaehtoiset tarjoavat osastoissa apua muun muassa silloin, kun paikkakunnalle tulee kiintiöpakolaisia, turvapaikanhakijoita tai muita pakolaisia ja maahanmuuttajia.
– Meidän osastossamme on esimerkiksi kalustettu asuntoja ja laitettu jääkaappiin ruokaa, hankittu tiskiaineita ja laitettu verhot ikkunoihin ja lakanat sänkyihin, niin että saapuneet saavat syödäkseen ja voivat käydä rauhassa nukkumaan ennen seuraavia toimia uudessa maassa, sanoo hallituksen puheenjohtaja Camilla Tiainen SPR Savitaipaleen osastosta. Tiainen on myös Kaakkois-Suomen piirin hallituksen jäsen ja mukana piirin kotoutumisen tuen toimikunnassa.
Hän kertoo, että osasto on myös tutustuttanut uusia tulijoita paikkakuntaan esimerkiksi näyttämällä paikkoja, avustamalla kaupassa asioinnissa ja kutsumalla ryhmäliikuntaan.
– Vapaaehtoiset ovat myös tarjonneet kyytejä lääkäriin, järjestäneet lapsille harrastusmahdollisuuksia sekä hoitaneet lapsia sillä aikaa, kun vanhemmat ovat suomen tunnilla, Tiainen kertoo.
Monissa osastoissa vapaaehtoiset pitävät myös kielikerhoja, auttavat koululaisia läksyissä ja järjestävät retkiä sekä muita tapahtumia. Ukrainan sodan alettua monet sellaisetkin osastot aktivoituivat, joilla ei muutoin ole ollut jatkuvaluontoista kotoutumisen tuen toimintaa. Osastot auttoivat sotaa paenneiden vastaanottamisessa paikkakunnille esimerkiksi hakemalla ihmisiä juna-asemalta, kalustamalla asuntoja, järjestämällä vaate- ja tavarakeräyksiä ja pitämällä tulijoille paikkakunnalla ilmaista ”tavarataloa” kodin ja käyttötarpeiden hakemista varten. Näihin lahjoitettiin paljon tavaraa.
Toiminta innostaa ja uudistaa omia ajatuksia
Kyselyyn vastanneista vapaaehtoisista merkittävä osa koki vapaaehtoistyön hyödylliseksi ja innostavaksi, he olivat oppineet uutta sekä maahanmuuttajilta että muilta vapaaehtoisilta ja kokivat voivansa vaikuttaa positiivisesti Suomeen kotoutumiseen.
– On merkityksellistä, että joku toivottaa sinut tervetulleeksi ja on iloinen tavatessaan sinut. Pienelläkin kohtaamisella voi olla järisyttävän suuri merkitys ihmiselle pitkällä aikavälillä. Kotoutumistyö on myös yhteiskunnallisesti merkittävää. Se edistää hyviä väestösuhteita ja jarruttaa polarisoitumista, kuvaa kotoutumisen tuen toimikunnan vetäjä Sarianne Honkanen.
Tarkoitus kotoutumisessa on silti tehdä itsensä tarpeettomaksi.
– Onnistunut toiminta johtaa siihen, että tulijat ovat saaneet asumisensa ja elämänsä kuntoon, eivätkä tarvitse muiden apua vaan ovat osa meidän yhteisöämme. Usein apua saaneet myös haluavat myöhemmin omalta osaltaan laittaa hyvän kiertoon ja auttaa muita, sanoo Camilla Tiainen.
Esimerkkejä toiminnasta paikallisosastoissa:
Virolahti-Miehikkälä – Osastossa toimii kaikille paikkakuntalaisille avoin kokoontumispaikka, johon ovat kahvin ja pienen purtavan äärelle tervetulleita sekä paikkakuntalaiset että maahanmuuttajat. Kokoontumisissa on esimerkiksi pelattu yhdessä lautapelejä, opeteltu suomen kieltä ja tutustuttu uusiin ihmisiin.
Yhteyshenkilö: Arja Uotila, arja.uotila1@gmail.com
Hamina ja Mikkeli – Osastoissa pidetään vapaaehtoisten vetämiä kielikerhoja maahanmuuttajille. Haminassa esillä Pakolaisteltta 18.5.2024 Kumppanuustalo Hilmassa.
Yhteyshenkilö Hamina: Anne Konttinen, anne.konttinen58@gmail.com
Yhteyshenkilö Mikkeli: Paula Turunen, paula.turunen@sprmikkeli.fi
Hirvensalmi – Osasto järjestää ystäväperhetoimintaa ja kokoontumiskahvilaa kiintiöpakolaisille sekä pitää tietoiskuja esimerkiksi kierrätyksestä ja puutarhanhoidosta.
Yhteyshenkilö: Heljä Tilli, helja.tilli@gmail.com
Savitaipale – Osasto tarjoaa arjen apua ja järjestää tapahtumia, tulossa 11.5.2024 hyvän mielen yhteisöllinen tapahtuma.
Yhteyshenkilöt: Camilla Tiainen, camilla.tiainen@gmail.com ja Eija Karine, eija.karine@hotmail.com
Rautjärvi, Simpele – Molempien osastojen vapaaehtoiset pitävä Simpeleen kirjastolla maanantaisin Jutellaan suomeksi -ryhmää, joka on suunnattu erityisesti kotona pienten lasten kanssa oleville vanhemmille.
Yhteyshenkilö: Pirjo Vento, ventopirjom@gmail.com
Simpeleelle aiemmin tulleet kiintiöpakolaiset on koulutettu SPR Arjen apu -vapaaehtoisiksi ja he tarjoavat omakielistä Arjen apua uusille tulijoille. Yhteyshenkilöt: Sarianne Honkanen, sarianne.honkanen@punainenristi.fi ja Sirpa Hinkkanen, sirpahinkkanen792@gmail.com
Pieksämäki – Suomen kielen kerho kerran viikossa, monikulttuurinen perhekerho on toiminut vuodesta 2016 alkaen kerran kuukaudessa kaikille maahanmuuttotaustaisille henkilöille.
Yhteyshenkilö: Satu Puranen, satu.puranen9@gmail.com
Savonlinna – Käsityökerho alkanut elokuussa 2023 maahanmuuttajille. Lisäksi vapaaehtoiset käyvät myös kuukausittain maahanmuuttajien kanssa Savonlinnan kansanopistossa harjoittelemassa suomen kielen keskustelua.
Yhteyshenkilö: Mari Järvisalo, jarvisalomari7@gmail.com
Lisätietoja:
Sarianne Honkanen
Kotoutumisen tuen projektityöntekijä
Suomen Punaisen Ristin Kaakkois-Suomen piiri
puh. 044 4934205
sarianne.honkanen@punainenristi.fi