Haluamme vapaaehtoistemme voivan hyvin

Punaisen Ristin vapaaehtoiset käyvät fiiliskierroksen tehtävän jälkeen.
Kuva: Joonas Brandt, Suomen Punainen Risti

Punaisen Ristin vapaaehtoisena autat muita omasta tahdostasi, sillä tavalla ja silloin kuin sinulle sopii. Pyyteetön auttaminen on voimaannuttavaa, mutta saatat myös kuormittua, jos et pidä huolta itsestäsi.

Eri ihmisillä on erilaisia tietoisia ja tiedostamattomia keinoja edistää palautumista vapaaehtoistehtävistä. Tehokkaita keinoja ovat esimerkiksi

  • yhdessäolo läheisten ihmisten kanssa
  • juttelu toisen vapaaehtoisen kanssa
  • hetki luonnossa
  • liikunta, musiikki, käsityöt tai taide
  • huumori

Jotkin vapaaehtoistehtävät koskettavat tai kuormittavat enemmän kuin toiset. Jos koet, että tarvitsisit tukea palautumiseen tai haluaisit keskustella aiheesta, voit aina ottaa yhteyttä piirin työntekijään.  

Tutustu myös Punaisen Ristin henkisen tuen sivuihin

Menetelmiä vapaaehtoisten hyvinvoinnin tueksi

Hyvinvoivat, auttamisvalmiit vapaaehtoiset ovat valmiutemme ydin. Hyvinvoinnin tuki on sekä jatkuvaa, hyvää henkeä ylläpitävää toimintaa että erityistä tukea jonkin yksittäisen tapahtuman, kohtaamisen tai auttamistehtävän jälkeen.

Vapaaehtoisten hyvinvoinnin tueksi fiiliskierros, purkukeskustelu ja lisätuki.

Fiiliskierros 

Fiiliskierros on yksinkertainen, rutiininomainen tapa pitää huolta mukana olevien vapaaehtoisten hyvinvoinnista. Fiiliskierros kannattaa ottaa tavaksi kaikessa toiminnassa, niin osaston hallituksen kokouksen jälkeen, toimintaryhmissä tai auttamistehtävän jälkeen.

Ohje fiiliskierroksen pitämiseen

Purkukeskustelu

Koulutetun vetäjän pitämän purkukeskustelun tavoitteena on tuulettaa järkyttävät ja vaikeat kokemukset henkisesti kuormittaneesta tapahtumasta, antaa ymmärrystä ja saada apua omiin tunteisiin ja reaktioihin. Purkukeskustelu pidetään yhdessä toimineen ryhmän kanssa mahdollisimman pian tapahtuman jälkeen. 

Purkukeskustelu järjestetään aina, kun joku osallistuneista kokee siihen tarvetta. Toiminnan vastuuhenkilöllä on velvollisuus huolehtia purkukeskustelun toteutuminen.

Ohje purkukeskustelun tilaamiseen

Tarvittava lisätuki 

Mikäli purkukeskustelu ei ole riittävä, ota yhteys toiminnasta vastaavaan työntekijään piirissä tarvittavan lisätuen järjestämiseksi. HUPin työntekijä toimii yhteyshenkilönä psykologien valmiusryhmään, joka hälytetään keskustoimiston kautta.

Voit myös ohjata vapaaehtoisen julkisen terveydenhuollon (terveysasema, kouluterveydenhuolto, opiskelijaterveydenhuolto) tai työterveyshuollon puoleen, mistä on saatavilla lisäapua kuormittavien tilanteiden käsittelyyn.