Työllä ja kuntouttava työtoiminnalla positiivinen vaikutus osallistujien elämään

SPR-Kirppis on Suomen Punaisen Ristin Länsi-Suomen piirin seitsemän myymälän ketju Jyväskylässä, Seinäjoella, Vaasassa ja Kokkolassa. SPR-Kirppikset työllistävät vuosittain yli 100 henkilöä palkkatukityöhön, oppisopimuskoulutukseen, työkokeiluihin ja kuntouttavaan työtoimintaan. Kirppiksillä voi suorittaa myös rikosseuraamuksia.
SPR-Kirppis otti 2024 alussa käyttöön uuden mittaustavan kirppiksellä työskentelyn tai kuntoutuksen vaikutuksista osallistujien elämään. Vuoden 2024 aikana kyselyyn vastasi yli 100 henkilöä.
Kokkolan kirppisten toimialapäällikkö Tiina Rupan mukaan vaikuttavuuden arviointi on keskeistä SPR-Kirppisten työllistämistyössä, koska se auttaa mittaamaan ja kehittämään toiminnan todellista hyötyä sekä yksilöille että yhteiskunnalle.
Vaikuttavuuden arvioinnin avulla voimme kehittää työllistämismalleja entistä toimivimmaksi ja tukea pitkäaikaistyöttömiä paremmin heidän polullaan kohti avoimia työmarkkinoita.
Tiina Ruppa, Kokkolan SPR-kirppis toimialapäällikkö
Työskentely kirppiksellä on vaikuttanut positiivisesti elämään
Vaikuttavuuskyselyyn vastanneista suurin osa koki, että kirppisjaksolla on ollut positiivinen vaikutus heidän elämäänsä ja hyvinvointiinsa. Osallistujien kokemus omasta vaikutusmahdollisuudestaan elämänsä kulkuun oli vahvistunut.
- Kyselyiden tulokset osoittavat merkittäviä positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin ja elämänlaatuun. Kirppistyö koetaan monella tapaa merkitykselliseksi. Pitkäaikaistyöttömälle voi olla tosi iso juttu, kun saa taas kuulua työyhteisöön. Toiset kokevat merkityksellisesti sen, että saavat edistää kierrätysasioita ja ovat osa Punaisen Ristin auttamisvalmiutta, toimialapäällikkö Maarit Rintamäki Vaasan kirppikseltä toteaa vaikuttavuustutkimuksen tuloksista.
Kyselyvastauksissa työyhteisöön kuulumisen kerrottiin myös selkeyttäneen kuvaa omasta työkyvystä ja jatkosuunnitelmista työllistymisen tai opiskelun suhteen.
Päihteiden käyttö vähentyi merkittävästi kirppisjakson aikana
Päihteiden käyttö on vähentynyt merkittävästi niiden osallistujien keskuudessa, jotka ovat olleet mukana SPR-Kirppiksen toiminnassa.
-Päihteiden käytön vähentäminen on lisännyt osallistujien itsetuntoa ja itseluottamusta, mikä on auttanut heitä ottamaan aktiivisemman roolin omassa elämässään ja tekemään positiivisia muutoksia, toimialapäällikkö Mia Kyrö Jyväskylän kirppiksiltä kertoo.

Järjestöjen tarjoamalla työlle on suuri tilaus
Monille pitkäaikaistyöttömille järjestöjen tarjoamat työpaikat ovat Suomessa toimineet ensimmäisenä askeleena kohti avoimia työmarkkinoita. SPR -Kirppisten vaikuttavuusarvioinnin tulokset vahvistavat kuvaa siitä, että vaikka kaikki eivät välittömästi työllisty avoimille työmarkkinoille, työskentely järjestöissä on tuonut mukanaan monia etuja. Näihin kuuluvat sosiaalisten ja työelämätaitojen ylläpitäminen, kielitaidon kehittäminen sekä päihde- ja mielenterveysongelmien lieventyminen.
-Vaikuttavuusarviointiimme vastanneet kokivat saaneensa riittävästi ohjausta työtehtäviinsä. Tämä on mahdollista järjestöissä, joissa on esimerkiksi sosionomeja ja työvalmentajia tukemassa työelämään palaavia, Seinäjoen kirppiksen toimialapäällikkö Mari Rajamäki toteaa.
Järjestöjen työllistämistyön merkittävyydestä huolimatta järjestöille suunnattuun palkkatukeen on monilla paikkakunnilla tehty leikkauksia tai palkkatuen myöntäminen on jopa lopetettu kokonaan.