Två personer rostar marshmallows framför eldstaden.

Österbottens svenska distriktets samhällsverksamhet

Fotograf: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

Vänverksamhet

Marginalisering, socialt utanförskap och ensamhet orsakar många problem för både individen och samhället. Vänverksamheten bidrar till lösningen.

Röda Korset frivilliga vänner arbetar för att motverka ensamhet och skapa samhörighet och gemenskap. Vänverksamhetens frivilliga bemöter människor i olika livsfaser och i olika situationer, både lokalt och på nätet! Vem som helst kan ställa upp som frivillig vän och alla har rätt att få en vän.

Avdelningens vänförmedlare koordinerar den lokala vänverksamheten. Vänförmedlaren kan förmedla frivilliga vänner till enskilda vänuppdrag, organisera grupper och erbjuda handledning.

Läs mera om Röda Korsets vänverksamhet här. 

Vi utmanar ensamheten Tillsammans

Den ofrivilliga ensamheten ökar och det är enbart tillsammans vi kan åstadkomma en förändring. Distriktet har gjort en kort informationsfilm om ofrivillig ensamhet med utgångpunkt i anonyma personers egna erfarenheter och berättelser om ofrivillig ensamhet. I filmen lyfter vi orsaken till ensamhet, vilka följderna kan bli men framför allt hur vi kan jobba mot en förändring. Vad kan jag göra i mitt eget liv för att förebygga ofrivillig ensamhet? Vad kan jag som medmänniska eller föreningsaktiv göra för att skapa möjlighet till gemenskap? Vi bjuder in dig att se filmen, reflektera över den och sedan utmana ensamheten!

Se filmen här https://drive.google.com/file/d/1RYtJ44d66LtQ7O9tevfPEmNjIzULKBZO/view?usp=share_link

Det är fritt att visa filmen på olika tillställningar och ha den som underlag för diskussioner.

Tredje åldern - frihet att forma tillvaron

Tredje åldern konceptet riktar sig till nyblivna pensionärer och är ett samarbete mellan Folkhälsan och Röda Korset i Österbotten. Till konceptet hör diskussionsgrupper, återträffar och seminarium om vardagsjuridik.

Med tredje åldern avses den aktiva tiden efter pensionering då man lever ett självständigt liv utan större behov av hjälp i vardagen. Faktorer som främjar vår nya livssituation är bland annat känslan av att ha en meningsfull vardag, att vi får känna oss behövda och att vi har en uppgift.
Till skillnad från tidigare livsskeden ger samhället inga klara riktlinjer för vad det innebär att bli pensionär. En genomtänkt planering hjälper oss att på bästa sätt använda vår tid. Det innebär stora livsförändringar att gå i pension. Förändringarna kan vara förenade med olika känslor av glädje och förväntan, men också av sorg, saknad och oro inför framtiden. Livsrutinerna ändras och vardagen ger utrymme för nya möjligheter och utmaningar. Organiserad förberedelse och rådgivning kan hjälpa den blivande pensionären att hitta nya aktiviteter och planer inför livsförändringen.

Under diskussionsträffar får vi utbyta erfarenheter, kunskap och nya insikter tillsammans med andra i samma livsskede. Diskussionsgrupperna leds av frivilliga som själva har erfarenhet av pensioneringen.

Mathjälp

Distriktet arbetar med att kartlägga vilka aktörer i Österbotten som driver någon typ av verksamhet inom mathjälp. Vi ämnar bygga nätverk och utreda möjlighet till samarbete kring mathjälp mellan Röda Korset och andra organisationer och församlingar.

Som frivillig inom mathjälpen kan du engagera dig i olika typer av enskilda evenemang eller regelbunden mathjälpsverksamhet beroende på ort. De frivilligas insats är viktig och behovet av mathjälp ökar även hos oss.

Ifall du eller någon du känner är i behov av mathjälp, besök ruoka-apu.fi.

Gemenskapsläger

Distriktet ordnar årligen på uppdrag av Vasa krigsveterandistrikt ett gemenskapsläger för krigsveteraner, deras fruar och änkor samt lottor. Även andra seniorer är välkomna med på läger ifall deltagare från krigsveterandistriktet inte fyller alla platser. Gemenskapslägret fokuserar just på gemenskap och välmående i vardagen. Vi träffas till läger en vecka under hösten och på programmet står allt mellan föreläsningar och lekar till välmående aktiviteter och hörselrådgivning.

Lotta Böling

Samordnare för samhällsverksamhet

+358 40 148 9110
lotta.boling@redcross.fi


Fadderavdelningar: Pedersöre, Esse, Purmo, Kristinestads svenska, Tjöck, Lappfjärd-Härkmeri