Österbottens svenska distrikts beredskap
Beredskap i Österbotten
Röda Korset är en beredskapsorganisation. Vår hjälp riktar sig till den som är i störst behov av hjälp, både i hemlandet och utomlands. Vi stöder myndigheterna vid olyckor, störningssituationer och i undantagsförhållanden.
Röda Korsets uppgift är att stärka individens och allmänhetens beredskap och på detta sätt öka samhällets tålighet vid krissituationer. För att ytterligare komplettera och bemöta samhällets och myndigheternas behov är Röda Korset samordnare för nätverket Frivilliga räddningstjänsten (FRT, Vapepa). FRT är ett nätverk med över 50 olika organisationer, som gemensamt stödjer myndigheter vid olyckor och andra krissituationer. Alla som vill hjälpa kan gå med i Frivilliga räddningstjänsten. Röda Korset, liksom alla andra FRT:s medlemsorganisationer, erbjuder utbildning åt sina frivilliga. Alla uppdrag sammankallas och leds av myndigheter.
Alarm
Alarm om en akut händelse kommer alltid via en myndighet så som alarmcentralen, räddningsverket, polis, ambulanspersonal, sjöräddningscentralen eller socialjouren till Röda Kors-avdelningens kontaktperson, eller till områdets FRT-ledare. Dessa skall finnas registrerad i larmsystemet Ohto. När ledaren tagit emot ett alarm alarmerar denne vidare till avdelningens frivilliga via överenskomna kanaler eller till FRT:s beredskapsgrupper via Ohto-systemet. Målet är att alla Röda Korsets och frivilliga räddningstjänstens grupper och avdelningar skall ha minst tre personer registrerade i Ohto. Detta för att underlätta vid behovet av snabb kontakt med olika beredskapsgrupper.
Hemlandshjälpen
Hemlandshjälpen kan aktiveras vid plötsliga olyckor där hjälpbehovet för en individ eller familj är stort. Avdelningens frivilliga med namnteckningsrätt och kontaktperson för hjälp i hemlandet har rätt att koordinera hjälpen. Information om behov av hemlandshjälp fås av FRT:s beredskapsdejour, myndigheter, distriktskansliet eller baserar sig på avdelningens egen information. Kontaktpersonen för hemlandshjälpen kontaktar de hjälpbehövande och reder ut hjälpbehovet.
Distriktets beredskapschef hjälper och stöder avdelningarna när behovet av att ge hemlandshjälp uppstår.
Psykiskt stöd
Vid storolyckor kan myndigheterna alarmera frivilliga med kunskap i psykiskt stöd. Alarmet kan komma direkt vid olyckshändelsen, men kan också komma några dagar efter en olycka om behov av avlastningssamtal finns. Frivilliga kan också alarmeras till efterspaningsuppdrag för att avlasta anhöriga.
Distriktets beredskapskoordinator hjälper och stöder avdelningarna i frågor kring psykiskt stöd och utbildar även frivilliga.
Första omsorg
Första omsorgen har till syfte att ge människor hjälp och stöd i akuta olycks- och störningssituationer. Första omsorgen ser till människans primära behov och finns vid sidan av dem som har upplevt en skakande händelse. Efter en olycka kan frivilliga hjälpa exempelvis genom att skaffa kläder och andra grundläggande förnödenheter som behövs under de första dagarna. De kan också hjälpa till med matförsörjningen till hjälpgivarna och hjälpmottagarna.
Rolf Sund
Beredskapschef
+ 358 40 026 3448
rolf.sund@redcross.fi
Fadderavdelningar: Malax, Petalax, Bergö, Björköby, Replot, Solf