Så här blev Återbruket en samlingspunkt i Dalsbruk
I maj förra året slog Återbruket upp sina dörrar. En second hand shop, ett ungdomscenter och ett vardagsrum för ortens föreningar – allt under samma tak i det gamla fabriksområdet i Dalsbruk.
Återbruket Secondhand
Det är lördag förmiddag några veckor innan påsk och second hand butiken Återbruket har varit öppen lite mer än en timme, men det är full rulle i butiken.
Vid sorteringsstationen strax till vänster om dörren står Sisto Erista, Inger Henriksson och Gunilla Nylander och sorterar och prissätter koppar och jackor som donerats. Viveka Eriksson sitter i en gungstol och skär med full koncentration ut konturerna av en kanin ur en paffbit. Närmare kassan plockar Anne Majonen i en påse med kläder.
- Vi har precis fått in en lite större donation som vi går igenom, säger hon.
I maj är det ett år sedan Återbruket slog upp sina dörrar i de gamla fabrikslokalerna i Dalsbruk, men arbetet började redan hösten 2022. Då hölls de första samarbetsdiskussionerna mellan Kimitoöns kommun ungdomsstöd och Röda Korset. Som bakgrund för diskussionerna låg att kommunens ungdomsverkstad hade separerats från den rehabiliterande stödverksamheten för vuxna då denna överfördes till Egentliga Finlands välfärdsområdet.
Det fanns också ett behov av ett ställe som kunde erbjuda arbetspraktik och sysselsättning för ungdomar i behov av stöd efter att second hand butiken Källaren lagts ner.
Ur diskussionen föddes så småningom tanken om att hitta ett utrymme där Röda Korset driver en second hand butik under samma tak som Kommunens ungdomsverkstad och uppsökande ungdomsarbete.
Man förutspådda klara synergieffekter ur samarbetet. Ungdomarna kunde utföra arbetspraktik och delta i Röda Korsets frivilligverksamhet och samtidigt vara delaktig i ett generationsöverskridande mötesplats eftersom många av de frivilliga inom Röda Korset är äldre.
Talkoanda byggde Återbruket
Knappt ett år efter diskussionerna sitter vi runt det stora bordet i köket i det totalrenoverade lagerbyggnaden i Dalsbruk. Det doftar kaffe, några krukväxter står på diskbänken och på väggen tickar ett gammalt väggur.
Genom frivilligpassen har vi en helt annan gemenskap och kultur av att tänka och jobba ihop.
Anne och Viveka tittar tillbaka på året som gått och var Återbruket är idag jämfört med för ett år sen. Anne är ordförande för Röda Korset Dragsfjärds avdelning och Viveka är viceordförande. De var båda med från början och har sett Återbruket växa fram och hitta sin form.
- När jag tänker på Återbruket och frivilliga så tänker jag på att vi fått många nya frivilliga och det är vi jätteglada åt. Det har blivit en gemensam punkt för oss att samlas och det underlättar kommunikationen inom avdelningen, säger Anne.
Viveka håller med och säger att Återbruket blåst liv i avdelningen igen efter att den legat ganska lågt ett tag.
- Flera har kommenterat att vi är så aktiva i avdelningen. Och visst är det så när vi har ett ställe att vara på, säger hon.
Redan tidigt i diskussionerna med kommunen var Dragsfjärds avdelning med och skapade Återbruket tillsammans med Röda Korset distrikt i Åboland och Kimitoöns kommunen. En orsak till att det blev så bra var att avdelningens frivilliga fick vara med i diskussionerna från början, säger Anne.
- Vi fick vara med och renovera på talko, och vi fick in gäng den vägen. Vissa perioder undrade vi om vi kommer ro detta i land. Men på något vis hade vi ändå kämparglädjen och talkoandan att genomföra det här, säger hon.
Under året har frivilligarbetet fortsatt i Återbruket. Butiken sköts av anställd personal onsdag till fredag. På lördagarna sköts butiken av Röda Korsets frivilliga. Frivilliga anmäler sig till tvåtimmarspass.
- Ifall vi frivilliga inte skulle ha de gemensamma lördagspassen så tror jag det skulle se helt annorlunda ut. Genom frivilligpassen har vi en helt annan gemenskap och kultur av att tänka och jobba ihop, säger Anne.
Föreningar kan kostnadsfritt boka Vardagsrummet
Förutom second hand butiken och ungdomsverkstaden så finns också ett vardagsrum där ortens föreningar kan boka utrymme för möten och träffar. Bland föreningarna som använt sig av vardagsrummet finns Egnahemsföreningen på Kimitoön, Minnesföreningen, Skärgårdens seniorer och de lokala fågelskådarna. Också Marthorna har bokat Vardagsrummet. Det har funnits en efterfrågan på lokaler som föreningar kan boka kostnadsfritt och det är bra att föreningarna har hittat hit, säger Anne.
- Vi har fått positiv respons från föreningarna att de har en plats att komma till. Vi har också haft chans att informera föreningarna om Återbruket i samband med bokningarna. På så sätt har vi kunnat sprida information om oss och hur vi jobbar, säger hon.
Även Röda Korsets verksamhetsgrupper har utnyttjat vardagsrummet och Återbruket har blivit en samlingsplats även för Röda Korsets frivilliga.
Här träffas bland annat Sygruppen varannan tisdag för att sticka tillsammans, Kaffekvarnen träffas för pyssel varje torsdag och Juttutupan för gamla fabriksarbetare träffas nu som då och delar med sig av minnen från tiden när fabriken var aktiv.
Att ha ett eget utrymme är en möjliggörare, säger Viveka.
- Det är bra att Röda Korsets lokalavdelning fått ett utrymme att vara i. Här finns bra kök, och vi skulle säkert ha resurser att utöka om vi skulle ha utrymme för det. Till exempel lite fler program för barn och unga, säger hon.
Tack vare inkomsterna från second hand butiken kan Röda Korset hjälpa lokalt på orten. Det ger också avdelningen möjlighet att ge tillbaka till lokalsamhället.
Det är en av de finaste sakerna att vara frivillig, säger Anne, att man kan göra något för någon annan.
- Frivilligverksamheten har gett så otroligt mycket. Rent konkret har jag som inflyttare fått nya kontakter, nya vänner. Jag känner mig delaktig i lokalsamhället och Röda Korset passar mig jättebra, säger Anne.
Även Viveka tycker att frivilligverksamheten i Röda Korset gett henne mycket.
- Det känns bra att man kan göra något. Jag flyttade till orten under coronatiden, och det var svårt att skapa nya kontakter. Genom avdelningen har jag en plats att vara social och avdelningens arbetssätt har utvecklats mycket under de senaste åren.
Varför ska man komma med som frivillig till Återbruket?
- Vi har en fin stämning och jobbar fenomenalt bra tillsammans. Om man vill uppleva den känslan så är Röda Korset ett väldigt bra alternativ för det baserar sig på frivillighet. Det sker på dina egna villkor. Om du vill komma två timmar så jättebra, om du vill komma varannan vecka är det jättebra, säger Anne.