14.06.2024

Kolumn: Behövs frivilligarbete i samhället och behöver du göra frivilligarbete?

Fotograf: Finlands Röda Kors

Grunden för det finländska välfärdssamhället ligger i frivilligarbete och föreningsliv. De kring 106 000 föreningar som finns i Föreningsregistret betyder en delvis osynlig infrastruktur som bygger demokrati, tillit, gemenskap och framtidstro. Men vad är läget år 2024? Mari Pennanen är verksamhetsledare på Förbundsarenan och skrev en kolumn om frivillighetens betydelse i vår medlemstidning 2024.

Enligt en undersökning som publicerades ifjol så är värdet av frivilligarbetet i Finland närmare 3,2 miljarder euro, alltså 1,3 procent av BNP. Samtidigt hörs det ofta kommenterar som att ”ingen vill längre bli medlem” och ”det är omöjligt att hitta frivilliga”. Enligt Förbundsarenans senaste medlemskartläggning stämmer det inte, åtminstone inte i Svenskfinland. Bland de finlandssvenska förbunden hade fler förbund ett stigande medlemsantal än det var förbund som hade sjunkande medlemsantal.

Arena för samverkan

Förbundsarenan är en arena för samverkan och vi samlar finlandssvenska förbund och centralorganisationer. En del av vår strategi är att jobba kring delaktighet. Förbundsarenan inspirerar medlemsorganisationerna att erbjuda många olika möjligheter för människor att engagera sig och bidra till samhällets utveckling.

Att det här området lyfts fram i vår strategi visar att det är aktuellt och relevant. Förbundsarenans verksamhet utgår från våra medlemsorganisationers behov och önskemål. Vår senaste medlemsenkät gjordes för ett år sedan, och när de finlandssvenska förbunden och centralorganisationernas lyfta fram sina största utmaningar så kom (tyvärr) ekonomiska utmaningar högst upp. Men utmaningen med att forma verksamheten så att en engagerar både nya medlemmar och frivilliga och också dem som redan är medlemmar eller frivilliga var nästhögst på listan.

Det här temat är alltså något som många funderar på, och också aktivt jobbar kring. Det att fler förbund kan rapportera att antalet medlemmar ökar är ett resultat av hårt och målmedvetet arbetet. Och det hänger ihop med siffror gällande engagemang.

Redan för flera år sedan visade olika undersökningar tydligt att en av de största orsakerna till att personer som skulle kunna tänka sig att göra frivilligarbete men inte gör det är att ingen frågat.

Stabilt engagemang 

Medborgararenan undersöker regelbundet finländarnas frivilligarbete. Över lag är mängden timmar som läggs ned på frivilligengagemang stadig i Finland. Ungefär hälften av finländarna gör regelbundet frivilligarbete. Pensionärer gör mer frivilligarbete än andra åldersgrupper, men å andra sidan så svarar unga som inte gjort frivilligarbete i hög grad att de gärna skulle göra det, bara någon skulle be dem. I själva verket visar senaste undersökning att ungas intresse för frivilligarbete ökat.

Redan för flera år sedan visade olika undersökningar tydligt att en av de största orsakerna till att personer som skulle kunna tänka sig att göra frivilligarbete men inte gör det är att ingen frågat. För personer som redan är engagerade borde detta vara en väckarklocka. Vi som är engagerade har ett ansvar för att fråga andra om de vill hänga med. En svensk undersökning visar att en femtedel av personer som gör frivilligarbete tar själva kontakt, resten är tillfrågade (eller tvingade).

Strukturerna behövs

Civilsamhällets infrastrukturer, alltså de föreningar och organisationer som finns, upprätthåller det medborgerliga engagemanget. Föreningar rekryterar, erbjuder och organiserar engagemang. Många är medlem i den förening där de gör frivilligarbete. Allt frivilligarbete sker inte i föreningars regi, men många märker efter ett tag att en registrerad förening erbjuder ramar för att fortsätta driva verksamhet, till exempel möjlighet att öppna ett bankkonto.

Betydelsen

Varför engagerar sig så många då? De viktigaste motiven till ideellt engagemang är att stödja och hjälpa andra människor, att göra en konkret insats och att påverka samhället i en positiv riktning.

När man sysslar med frivilligarbetet får man mycket på köpet. Genom att donera sin tid och energi till att hjälpa andra får människor möjlighet att utveckla nya färdigheter, skapa meningsfulla relationer och känna en känsla av tillfredsställelse och mening i sina liv. Frivilligarbetet kan också bidra till att förbättra ens psykiska och fysiska hälsa genom att minska stress och öka välbefinnandet.

Genom att arbeta tillsammans mot gemensamma mål främjas ömsesidig respekt och förståelse, vilket stärker samhällsbanden och minskar klyftor mellan olika grupper i samhället.

När människor engagerar sig frivilligt i olika aktiviteter och projekt får de möjlighet att möta människor från olika bakgrunder och dela gemensamma intressen och värderingar. Genom att arbeta tillsammans mot gemensamma mål främjas ömsesidig respekt och förståelse, vilket stärker samhällsbanden och minskar klyftor mellan olika grupper i samhället. Frivilligt arbete bidrar till att skapa en levande demokratisk kultur där medborgarna känner sig delaktiga i samhällets beslutsprocesser och gemensamma angelägenheter.

Det är alltså win-win för både individer och samhället att upprätthålla strukturer för frivilligarbete och engagemang, och att delta i det som finns. Tillsammans upprätthåller och utvecklar vi ett samhälle där det är bra för alla att vara med.

Mari Pennanen

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Förbundsarenan och har mångårig erfarenhet av organisationsutveckling, kommunikation och ledarskap inom ideell sektor. 

 

 

Förbundsarenan är en arena för samverkan. Våra medlemmar är 68 finlandssvenska förbund och centralorganisationer, som tillsammans representerar närmare en miljon personer. Läs mer på forbundsarenan.fi