HUP hyvinvointialueyhteistyö ja alueyhteistö
Hyvinvointialueyhteistyö ja alueyhteistyö
Punaisen Ristin osastot yhteistyössä edustavat jatkossa järjestöä hyvinvointialueilla Helsingin ja Uudenmaan piirin tuella. Tälle sivulle keräämme toimintaa tukevan materiaalin.
Hyvinvointialueuudistus lyhyesti
Vuoden 2023 alusta alkaen vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyi kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille. Uudellamaalla toimii neljä hyvinvointialuetta, joita ovat Itä-Uusimaa, Kerava-Vantaa, Keski-Uusimaa eli Keusote ja Länsi-Uusimaa ja lisäksi viidentenä Helsinki omana alueenaan.
Hyvinvointialueet järjestävät sosiaali- ja terveyspalvelut (terveyskeskukset ja sairaalat, lasten päivähoito, sosiaalitoimisto) ja pelastustoimen. Kunnan palveluita ovat edelleen myös koulutus (varhaiskasvatus, esi- ja perusopetus, lukiokoulutus, ammatillinen koulutus), infrastruktuuri (vesi, sähkö, puhtaanapito), nuorisopalvelut ja vapaa-ajanviettomahdollisuudet (kirjastot, uimahallit, urheilukentät, kulttuuripalvelut).
Hyvinvointialueet eivät ole keskenään samanlaisia ja vastuita kuntien kanssa on voitu jakaa eri tavoin. Yhteistyöpintoja on paljon, mikä erityisesti näkyy hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työssä.
Miksi yhteistyö on tärkeää Punaisen Ristin osastoille?
Punaisen Ristin perustehtävänä on tukea viranomaisia sosiaali- ja hyvinvointiasioissa niin normaalioloissa kuin poikkeus- ja häiriötilanteissa. Toimimme myös arjessa ja haluamme tehdä toimintamme näkyväksi niin apua kaipaaville ihmisille kuin myös ihmisille, jotka haluavat harrastaa vapaaehtoistoimintaa.
Hyvinvointialueet toivovat järjestöiltä vahvaa yhteistyötä ja erityisroolimme lisäksi haluamme toimia ja vaikuttaa yhdessä muiden järjestöjen kanssa hyvinvointialueiden yhteistyöverkostoissa. Hyvinvointialueet ja kunnat jakavat myös taloudellista tukea järjestöille.
Osastojen alueellinen yhteistyö
HUPin piirihallituksen nimeämä Hyvinvointialueyhteistyön projektiryhmä on työstänyt tiekarttaa piirin hyvinvointialueyhteistyölle ja pohtinut osastojen roolia. Projektiryhmän jäsenet tulevat toimimaan osastojen tukena.
Hyvinvointialueyhteistyö on jatkossa keskeinen aihe osastojen aluetapaamisissa. Tavoite on, että aluetapaamisissa keskustellaan siitä, mitä on tehty ja missä osastot ovat hyvinvointialueyhteistyössä sekä sovitaan yhteisesti jatkoaskelista ja osastojen keskinäisestä yhteistyöstä oman hyvinvointialueensa kanssa.
Osastokummit ja piiritoimiston väki tukevat osastoja hyvinvointialueyhteistyössä.