22.11.2024

Itsearviointi ja osaston toiminnan kehittäminen

Kuva: Jason Goodman / Unsplash

Punaisen Ristin osastoissa tehdään itsearviointi vähintään kerran yleiskokouskauden aikana. HUPissa pilotoidaan 2024-2026 mallia, jossa osaston itsearvioinnin yhteydessä päivitetään myös osaston kehittämissuunnitelma ja valmiussuunnitelma. 

 

 

 

Itsearviointi on hyödyllinen tapa tarkastella omia vahvuuksia, kehittämiskohteita ja tavoitteita. Itsearviointiprosessissa organisaatio tai yksilö tarkastelee omaa toimintaansa omista lähtökohdistaan.  

Itsearvioinnit yleiskokouskaudella 2024-2026

Kaikissa HUPin osastoissa tehdään tällä yleiskokouskaudella kolmen tunnin itsearviointi, joka tuottaa osastolle kolme tärkeää asiaa: 

  1. Osaston itsearviointi osaston kehittämistyökalua hyödyntäen
  2. Osaston valmiussuunnitelman päivitys ja siirto sähköiseen muotoon.
  3. Osaston kehittämissuunnitelman, jossa yhdistyvät itsearvioinnin ja valmiussuunnitelman esiin tuomat kehittämistarpeet ja niihin sovitut toimenpiteet.

Kehittämissuunnitelma sisällytetään osaston toimintasuunnitelmaan, ja valmiussuunnitelma on osaston toimintasuunnitelman liite.

Itsearvioinnin toteuttaminen

Osastosta itsearvointitilaisuudessa on hyvä olla mukana osaston hallitus ja muita aktiivisia vapaaehtoisia. Toiminnan kehittämisestä kiinnostuneiden osallistujien määrä on jo hyvä indikaattori osaston toiminnan tilasta. 

HUPissa itsearvioinnin vetää järjestökouluttaja. Itsearvioinnin vetämisestä ei tule kuluja osastolle.

Osasto tilaa itsearvioinnin järjestöpäällikkö Ari Hakalalta, joka auttaa järjestämään itsearvioinnin osastolle sopivaan aikaan. 

Ari Hakala

Järjestöpäällikkö
ari.hakala@redcross.fi
puh. 040 594 8141

Kokemuksia itsearvioinnista HUPin uudella mallilla

Järjestöpäällikkö Ari Hakala on todennut, että jo ensimmäiset kaksi itsearviointia Porvoon ja Hyvinkään osastoissa saatiin vapaaehtoiskouluttaja Juhana Päivärinnan vetäminä onnistuneesti läpi kolmessa tunnissa. 

- Itsearviointi tuotti kehittämishankkeita, joiden avulla osastosta tulee vieläkin toimivampi. Itsearviointi on innostava kokemus, kertoo Ari. 

Juhana näkee vetäjän näkökulmasta pilottimallin lupaavana:

- Itsearviointi- ja valmiussuunnitelmalomakkeiden kehittäminen pilotissa edistävät osastojen itsearviointien ja valmiussuunnitelmien saattamista digitaaliseen muotoon. Nämä toimet auttavat osastoja oman toimintansa suunnittelussa.

Miten osastot suhtautuivat uudistettuun itsearviointiin?

- Itsearvioinnin pilotti otettiin niin Porvoon kuin Hyvinkäänkin osastossa hyvin innostuneesti vastaan. Uudistettu osaston itsearviointiosuus on aiempaa virtaviivaisempi ja toistoja siitä on karsittu. Kokonaisuus on selkeä ja helposti omaksuttava. Kummatkin osastot haluavat aktiivisesti kehittää toimintaansa ja näkevät sen vuoksi itsearvioinnin hyvänä välineenä analysoida yleisellä tasolla osaston toimintaa, Juhana toteaa.

Juhana Päivärinta kertoi pilotin kokemuksista 31.5.2024. Sittemmin Juhana on fasilitoinut muun muassa Tikkurilan osaston itsearvioinnin.

Itsearviointien tilanne

Marraskuussa 2024 yleiskokouskauden 2024-2026 itsearvioinnin on tehnyt HUPin alueella jo 20 osastoa. Hienoa!

Mitä aiemmin itsearvionti, valmiussuunnitelma ja kehittämissuunnitelma on tehty, sitä pidempi aika yleiskokouskauden kolmesta vuodesta jää kehitysideoiden toteuttamiseen. Toki ideoita tulee aina lisää toiminnan ja uusien vapaaehtoisten mukana, ja ainakin kehittämissuunnitelmaa on mielekästä päivittää vuosittain.

Mukaan kehittämään toimintaa?

Osasto on Punaisessa Ristissä maantieteellisesti rajattu alue, jonka toiminnasta vastaa vapaaehtoisten muodostama osaston hallitus. Hallituksen lisäksi osaston toiminnan suunnitteluun, toteuttamiseen ja kehittämiseen osallistuu muita aktiivisia vapaaehtoisia. Pääset mukaan toiminnan kehittämiseen ottamalla yhteyttä sinua kiinnostavaan osastoon: HUPin osastojen yhteystiedot

Tänä vuonna on erinomainen mahdollisuus osallistua myös koko Suomen Punaisen Ristin toimintatapauudistukseen. Uudistuskeskusteluun voit osallistua esimerkiksi sähköisen kyselyn kautta.