Fiiliskierroksen pitäminen
Fiiliskierroksen voi vetää tapaamisen vastuuhenkilö tai ennakkoon erikseen sovittu muu vapaaehtoinen. Fiiliskierroksen pitämiseen voit perehtyä itse tai yhdessä toimintaryhmän kanssa. Tarvittaessa saat tukea piiristä.
Alustus ja avoimen ilmapiirin luominen
Käy toiminnan alussa läpi Turvallisemman tilan periaatteet ja kerro, että ohjelman lopuksi pidetään fiiliskierros. Varaa sille aikaa 10-15 minuuttia.
Fiiliskierroksella keskitytään sen hetkisen toiminnan herättämiin tuntemuksiin ja ajatuksiin. On tärkeää, että jokaisen tuntemukset ja ajatukset otetaan vastaan hyväksyvästi.
Sanoita avoin ja suvaitsevainen asenne, tarvittaessa muistuta Turvallisemman tilan periaatteista.
”Mikä fiilis?”
Aloita fiiliskierros rauhoittamalla hetki. Korosta, että puhutaan fiiliksistä eikä tehdyistä toimenpiteistä.
Mahdollista kaikkien osallistuminen, jokaisen kuulluksi tuleminen
Fiiliskierroksella ei lähdetä pohtimaan syitä tai seurauksia.
Huolehdi aikataulusta, rajaa tarvittaessa puheenvuorojen kestoa.
Kysy lopuksi, miten päiväsi / iltasi jatkuu tämän jälkeen.
Jos sinulla herää huoli vapaaehtoisesta, pyydä häntä jäämään hetkeksi juttelemaan. Ilmaise huolesi ja kuuntele, mitä sanottavaa vapaaehtoisella on. Kerro erilaisista avun kanavista (esim. purkukeskustelu, terveyskeskus, kriisipuhelin).
Mikäli toiminnassa on ollut henkisesti kuormittavampi tilanne, järjestetään purkukeskustelu lisätueksi. Purkukeskustelu järjestetään aina, kun joku osallistuneista kokee siihen tarvetta. Toiminnan vastuuhenkilöllä on velvollisuus huolehtia purkukeskustelun toteutuminen.