06.03.2025

Vapaaehtoistoiminnan johtaminen: sydämellä ja taidolla

Kuva: Kaisa Sirén / Suomen Punainen Risti

Päivi Vuorimaa toimi Helsingin ja Uudenmaan piirin (HUP) toiminnanjohtajana 2021-2025. Tässä blogissa hän jakaa kokemustaan ja näkemyksiään Punaisen Ristin vapaaehtoistoiminnan johtamisesta. 

Punainen Risti tuo iloa, synnyttää toivoa ja vahvistaa ihmisten luottamusta. Maailma ympärillämme muuttuu kaiken aikaa, ja muutoksen vauhti kiihtyy. Avun tarve ympärillämme kasvaa ja monimuotoistuu. Jotta Punainen Risti voi jatkossakin tarjota vaikuttavaa ja laadukasta apua heikoimmassa asemassa oleville, näitä muutoksia tulee seurata aktiivisesti ja niihin tulee reagoida ripeästi. Uusiutuminen ja toiminnan aktiivinen kehittäminen ovat välttämättömiä.

Johtaminen ja johtajuus ovat muuttuneet tällä vuosituhannella radikaalisti. Myös Punaisessa Ristissä johtamisessa suositaan yhä vahvemmin yhdessä tekemistä ja valmentavaa otetta. Johtaminen on palvelutehtävä.

Johtajan ensisijainen tehtävä on varmistaa johdettavien onnistuminen omissa tehtävissään. Yllättävissä tilanteissa, kuten äkillisissä kriiseissä, tarvitaan silti edelleen ripeää johtajuuden haltuunottoa ja jämäkkää johtamistapaa.

Vapaaehtoisten johtaminen on henkilöjohtamista

Punaisen Ristin keskiössä ovat vapaaehtoiset. Auttamistyömme perustuu maailmanlaajuiseen avun ketjuun, jossa vapaaehtoiset, yhteisöt ja työntekijät työskentelevät yhdessä.

Kun johdamme vapaaehtoisia ja heidän toimintaansa, johdamme hyvin monimuotoista joukkoa ihmisiä. Vapaaehtoisilla on erilaisia taustoja, osaamista, taitoja, koulutuspohjaa ja elämänkokemusta. Heidän halunsa auttaa kumpuaa monista eri lähtökohdista.

Kun johdat vapaaehtoisia, hanki vastaus jokaisen kohdalta näihin kolmeen avainkysymykseen: 

  • Mikä häntä motivoi?
  • Mikä saa hänet toimimaan vapaaehtoisena?
  • Miksi hän on valinnut Punaisen Ristin?

Sydämellä ja taidolla johtaminen

Vapaaehtoisia ei voi johtaa narulla työntäen. Ei ole mahdollista antaa vain yhtä kaikissa tilanteissa ja kaikkien ihmisten kanssa toimivaa yksinkertaista ohjenuoraa johtamiseen. Joistakin taidoista ja ominaisuuksista on kuitenkin kiistatonta etua johtamisessa.

  1. Viestintä: Johtamisessa on monesti kyse viestinnästä. Ihmisten kanssa kun toimimme, tarvitaan erinomaisia viestintä- ja vuorovaikutustaitoja.
  2. Tunneäly: Tunneäly on johtajalle tärkeä ominaisuus. Johtaminen on herkkyyslaji, ja tätä taitoa tarvitaan vapaaehtoisten johtamisessa. On aistittava tunnelmia ja tilanteita herkällä korvalla. Ja on tunnettava ihmiset, joiden kanssa toimimme.
  3. Selkäranka: Johtajalla on oltava valmiutta puuttua asiattomaan toimintatapaan ja ratkaista ristiriitoja.
  4. Muuntautumiskyky: Omaa johtamiskulttuuria ja johtamisen käytäntöjä tulee sopeuttaa kulloisenkin tarpeen ja tilanteen mukaan.
  5. Luotettavuus: Punaisessa Ristissä meitä kaikkia ohjaavat ja tukevat seitsemän perusperiaatetta sekä  yhteiset arvomme. Toimitaan niiden mukaisesti. 

Toivotan sinulle taitoa ja parhainta onnea osastosi ja toimintaryhmiesi johtamiseen!

Päivi Vuorimaa
Päivi Vuorimaa

Päivin viimeinen päivä HUPin toiminnanjohtajana oli 31.1.2025. Hänen asiantuntijuuttaan saadaan kuitenkin vielä hyödyntää esimerkiksi HUPin 2025 johtajuuskoulutuksessa, jossa hän toimii koulutuksen vetäjänä. Johtajuuskoulutusta tarjotaan piirimme osastojen puheenjohtajistolle. 

Lisätietoja: hup.neuvonta@redcross.fi