07.03.2025

Humanitaarinen oikeus toimintana ja tienä eteenpäin

Kuva: Juri Huttunen

Juri Huttunen toimi opiskelun ohella humanitaarisen oikeuden vapaaehtoisena ja kouluttajana. Blogissa hän kertoo, miten humanitaarisen oikeuden toiminta linkittyi hänen omaan uraansa ja johti eteenpäin. 

Suomen Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirissä toiminut Suomenlinnan osasto lopetti toimintansa ja purkautui vuoden 2024 lopussa. Osaston pienestä koosta ja rajatusta maantieteellisestä alueesta huolimatta, tai kenties juuri näistä syistä, sille ehti vajaan parinkymmenen vuoden toiminnan aikana muodostua oma erityinen roolinsa HUPin alueen vapaaehtoistoiminnassa. Osastossa erikoistuttiin toimintoihin, joita ei toteutettu suuressa mittakaavassa muualla piirin alueella. Näistä tunnetuimpia olivat Katastrofigolfin nimellä kulkenut golfturnaus, jossa kerättiin lahjoitusvaroja Punaisen Ristin Katastrofirahastoon, sekä humanitaarisen oikeuden ryhmän toiminta.

Suomenlinnan humanitaarisen oikeuden ryhmä

Suomenlinnan osaston humanitaarisen oikeuden ryhmä perustettiin vuoden 2011 paikkeilla ja se jatkoi toimintaansa aina osaston purkautumiseen saakka. Näiden 13 toimintavuoden aikana ryhmä järjesti monenlaista humanitaarisen oikeuden toimintaa Helsingissä, kuten kursseja, luentoja, seminaareja ja vierailuja aihepiiriin liittyen. Vuosien varrelle mahtui mukaan myös ainakin valokuvanäyttely Sanomatalossa sekä ryhmän vapaaehtoisten kansainvälistä toimintaa esimerkiksi Pohjoismaisen yhteistyön merkeissä. 

Kurssit ja muut tapahtumat ehtivät tavoittaa varmasti satoja ihmisiä ja ryhmä onnistui keräämään pääkaupunkiseudulta yhteen erittäin pätevän joukon kouluttajia, jotka mahdollistivat ajantasaisen ja kiinnostavan toiminnan.

Kun vapaaehtoistoiminta ja opinnot tukevat toisiaan

Suomenlinnan osaston humanitaarisen oikeuden ryhmällä ja muulla Punaisen Ristin humanitaarisen oikeuden toiminnalla on ollut minulle henkilökohtaisesti valtavan suuri merkitys. Oikeustieteen opiskelijana humanitaarisen oikeuden peruskurssi vuonna 2018 tarjosi mahdollisuuden perehtyä aihepiiriin, jota ei pidetty kovin vahvasti esillä tiedekunnassa. Sodan oikeussäännöt tarjoavat ajattoman ja toisaalta usein valitettavan ajankohtaisen aiheen käsiteltäväksi, eikä työ sotien ja konfliktien rajoittamiseksi tunnu loppuvan ainakaan lähitulevaisuudessa. 

Peruskurssin myötä lähdin ensin vaihtelevasti mukaan toimintaan ja vuonna 2020 otin ryhmän toiminnan vastuulleni. Suoritin myös SPR:n kouluttajapätevyyden humanitaarisesta oikeudesta ja myöhemmin liityin Suomenlinnan osaston hallitukseen edustamaan vapaaehtoisryhmää osaston johdon suuntaan. 

Oma aktiiviaikani vapaaehtoisena kului pitkälti erilaisten kurssien järjestämisen sekä kouluttamisen parissa. Ikimuistoisimpia kokemuksia omalta vapaaehtoisajaltani ovat ehdottomasti Pohjoismainen humanitaarisen oikeuden konferenssi Uppsalassa, jossa oli esillä muun muassa Ruotsin armeijan rei’ittämä ambulanssi osana ICRC:n Health Care in Danger -kampanjaa, sekä humanitaarisen oikeuden jatkokurssin ja siihen liittyvän roolipelin järjestäminen ja toteuttaminen syksyisessä Suomenlinnassa.

Näiden ja muiden kokemusten rinnalla humanitaarisesta oikeudesta ja muista konfliktiaiheista tuli samalla vääjäämättä ensin akateeminen kiinnostuskohde ja valmistumisen jälkeen myös ammatti. Tiedän, etten ole kokemukseni kanssa yksin – monet ryhmän toiminnassa opiskeluvaiheessa mukana olleet löytävät itsensä tänä päivänä joko Punaisesta Rististä tai jostain muualta työskentelemästä enemmän tai vähemmän tämän aihepiirin kanssa. 

Uuden ryhmän aika

Humanitaarisen oikeuden vapaaehtoisena viettämäni ajan myötä olen erittäin iloinen, että Suomenlinnan osaston alla toimineen ryhmän toiminta jatkuu uusin voimin Pohjois- ja Keski-Helsingin osastossa. Ryhmän toiminta on aina ollut enemmänkin koko piirin yhteistä kuin Suomenlinnaan keskittynyttä, mutta saari varmasti tarjoaa myös tulevaisuudessa loistavat puitteet jatkokurssin roolipelin järjestämiselle.

Kannustan kaikkia aktiiveja, vapaaehtoisia ja SPR:n toiminnan ulkopuolisia lähtemään rohkeasti mukaan humanitaarisen oikeuden kursseille ja tapahtumiin, niistä voi saada elinikäisen kipinän johonkin uuteen!

Juri Huttunen

Humanitaariseen oikeuteen erikoistunut juristi, tutkija ja kouluttaja