30.12.2024

HUPin ensiaputoiminnan tiimi vieraili Tukholmassa

SPR Helsingin ja Uudenmaan piirin ensiaputoiminnan tiimi vieraili Tukholmassa 27.–28. syyskuuta 2024.

Vierailun tarkoituksena Ruotsiin oli vaihtaa ideoita ja käytäntöjä ensiavussa sekä aloittaa yhteistyö ensiavun parissa paikallisella ja alueellisella tasolla Ruotsin Punaisen Ristin (SRK) ja Suomen Punaisen Ristin (SPR) välillä. Yhteistyöaloite alkoi syksyllä 2023 Teams-tapaamisten kautta. 

Tukholmassa tiimimme otettiin lämpimästi vastaan kriisivalmiuden ja ensiapuryhmien työntekijöiden toimesta. SPR ja SRK toimivat organisaatioina kansallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla. SRK:n alueellinen taso, joka vastaa SPR:n piirejä, on kuitenkin pienempi. Paikallisella tasolla SPR käyttää termiä osastot, kun taas SRK käyttää ”kretsar” (alue tai kehä), muuten autonomia näkyy lähes samalla tavalla toiminnassa.

Kiinnostavien keskustelujen aikana havaitsimme, että molemmissa maissa vaaditaan useiden kurssien suorittamista ennen kuin vapaaehtoisesta tulee virallinen ensiapupäivystäjä. Ensiavun koulutusprosessi SRK:ssa on osittain sujuvampi, koska kouluttajien ei tarvitse olla päteviä ensiavun ja terveystiedon kouluttajia ETK®. Eroja on myös ensiapupäivystäjien valtuuksissa tehtävien aikana. SRK ei käytä lääkkeitä missään muodossa ensiavussa, kun taas Suomessa on sallittua antaa tiettyjä reseptivapaita läätoiminnkkeitä ohjeiden mukaan. Ero selittyy pääasiassa maiden erilaisilla terveys- ja sosiaalilaeilla ja -asetuksilla.

Päivystystehtävän hallinnointi tilauksesta tehtävään on henkilökohtaisempaa Tukholman piireissä, kun taas Helsingin ja Uudenmaan piirissä luotamme ohjelmaan, joka suodattaa ja ohjaa tarjoukset.

Valmiudessa havaittiin, että SPR korostaa vahvemmin kokonaisvalmiutta, kun taas SRK käyttää käsitettä kokonaisturvallisuus (totalförsvar, johon sisältyy myös puolustus). SRK on esimerkiksi tuottanut oppaan massavahinkotapahtumista ja aseellisista konflikteista ensiapuryhmille.

Lauantaina 28. syyskuuta teimme kenttävierailun suurempaan ensiaputehtävään Lidingöloppet-tapahtumassa. Yhteistyö eri toimijoiden välillä sujui sujuvasti, kun roolit olivat selkeät. (Kuva tapahtumasta: Helena Kärnä).

Aiemmin ei ole tapahtunut ideanvaihtoa Suomen ja Ruotsin ensiapuryhmien välillä paikallisella tasolla. Ottaen huomioon, millaisia ideoita ja innovaatioita tämä vierailu sekä antoi että tulee antamaan, on yhteistyö pohjoismaisella tasolla toivottavaa.

Kiitämme lämpimästi Suomalais-ruotsalaista kulttuurirahastoa, joka myönsi apurahan tälle vierailulle!

Lisätietoa: niklas.totterman@redcross.fi