De sju grundprinciperna väver samman Röda Korset

Jag hänger upp byke och funderar varför det känns så krångligt att ta tag i artikelns tema, organisationens principer i praktiken, på avdelningsnivå. Där bland de blöta strumporna och blusarna grubblar jag på vad jag vill säga om principerna utan att det lätt blir en saga med fina ord och högtflytande meningar. Då bykkorgen är tom har jag hittat det jag vill dela med mig åt dig som läser.
Text: Johanna Kylmäoja, Utbildningsplanerare på Centralbyrån
Mitt namn är Johanna Kylmäoja och jag fick min introduktion till vad Röda Korset och Röda Korsets principer är, så där på riktigt, i Åbo svenska avdelning och Åbolands distrikt. Denna artikel skriver jag nu som utbildningsplanerare på Centralbyrån, men tankarna som kretsar om temat ligger djupt i min åboländska rödakorshistoria. Välkommen med för att ta en glimt in i organisationens principer.
Vad gör Röda Korset till Röda Korset?
Röda Korsets identitet grundar sig på grundelementet - vad gör Röda Korset till Röda Korset?
De uppgifter och mandat internationella avtalen om Genèvekonventionerna ger oss och den finländska lagstiftningen som ger oss en roll som stöd till myndigheter. Ett tydligt exempel är nu senast under coronapandemin med all insats frivilliga gett genom vaccineringshjälpen. Vi är en stark frivilligorganisation som finns överallt i världen och i olika hörn av Finland. En frivilligorganisation som är beredd att hjälpa då det behövs just vår organisations hjälp.
Värderingar, i vårt fall våra de sju principerna, är en del av organisationens strategiska val av identitet. Organisationen har valt att dessa principer och värderingar är vad vi är och vill vara. Det handlar inte bara om en radiramsa på sju fina ord. Det handlar om ett medvetet beslut. Därför är de viktigt att ha dem som en röd tråd och ledstjärna i det vi gör. Principerna styr vår verksamhet, våra beslut och målsättningar. Det handlar om vad som gör Röda Korset till Röda Korset. Ibland känns det så självklart att det sprids en varm känsla i hjärtat. Och ändå kan det ibland kännas lite krångligt då man står där mitt i avdelningens vardag, bland verksamhetsplanering och verksamhetsgrupper, styrelsedokument, människor som är av olika åsikt och finansiärer som kanske har sina förväntningar som man känner på sig att inte är helt okej. Ibland är det fullt av människor och känslar. All vill bara väl, men det krävs en time out och en stund för eftertanke. Det krävs att man ställer den viktiga frågan - vad säger våra principer?
Att som frivillig och anställd inom Röda Korset leva enligt sin egen värdegrund och organisationens värdering gör att det man gör känns mer betydelsefullt och värt att sträva efter. Det ger en känsla av att man får använda sin tid och energi på något som känns betydelsefullt och rätt. Wau, vilken erfarenhet.
Som stöd för att se hur principerna syns konkret i det vi gör så kan vi dela upp dem i följande tre kategorier:
- Principer som styr målsättningarna, likt en kompass. Principerna om humanitet och opartiskhet är det vi strävar efter – vår ledstjärna. Att lindra mänskligt lidande, främja hälsa och medmänsklighet och att hjälpverksamheten baserar sig på behovet av hjälp, inte på andra bakgrundsfaktorer är vad som leder oss i den här kategorin.
- Neutralitet och självständighet är viktiga verktyg för allt vi gör – och det är ofta här vi hamnar i den grubblande situationen vad som är rätt och fel. Det kräver diskussion och det kräver att vi är alerta och trygga i att vi vet vad vi gör och vad Röda Korset är.
- Som grundelement har vi principerna frivillighet, enhet och universalitet. Vi är en stark frivilligorganisation som välkomnar alla med i teamet, våra frivilliga mår bra och känner att de får göra en betydelsefull insats. Vi är en organisation med kolleger runt om i världen och beredskap att hjälpa var än vår hjälp behövs.
Värdediskussioner gör principerna konkreta
Ibland grubblar jag på varför det är så viktigt att diskutera, ordna workshops och utbilda om Röda Korsets principer och värderingar. Återkommer dock alltid till att min bästa lärdom om vad Röda Korsets principer är och hur de syns i vår verksamhet som frivilliga och anställda har jag fått genom att jag fått gå på olika utbildningar, jag har fått diskutera, fundera, grubbla och ibland ifrågasätta tillsammans med andra. Oj oj oj vad vi i vår avdelningsstyrelse ibland var av olika åsikter och då någon av oss förstod att ställa den viktiga frågan – vad säger våra principer – så kom vi vidare i beslutsfattandet.
Och alla de härliga världsförbättrardiskussionerna på olika frivilligkryssningar eller studieresor, blir helt knäsvag av minnena. Värdebaserad diskussion kan lätt hamna i skymundan då vi vill vara effektiva och hålla oss till saken. Utan diskussioner, gemensamt grubblandet, forum där vi kan vara av olika åsikter så glöms de lätt bort. Hoppas ni i avdelningarna har möjlighet att ibland ha lite mer uppluckrad agenda och tidtabell att ni även får fördjupa er i en värdebaserad diskussion.
Principerna som osynliga röda trådar
Då vi har tid och kunskap att beakta principerna i vårt dagliga arbete blir de en del av vår identitet som frivilliga och anställda. Värdegrunden blir en ”fingertoppskänsla och intuition”, en osynlig röd tråd i det vi gör. Att lära sig om principerna och utveckla sin fingertoppskänsla om vad principerna står för och hur de syns i allt vi gör är en del av vår beredskap. Då vi sedan är i en hjälp- eller krissituation är principerna en del av vår ryggmärg och en naturlig del av beslutsfattandet och handlingskraften. Och då känner vi oss betydligt tryggare i vårt engagemang.
Till slut vill jag ännu återkomma till hur viktigt det är att vi i allt vi gör kommer ihåg vilken organisation vi är med i och hur våra principer är ett strategiskt val och bör vara med i det vi gör. Till sist kör jag ännu ett upprop för mera tid för värdebaserad diskussion och världsförbättrardiskussioner på bastutrappan, Viking Lines hyttkorridor eller runt styrelsebordet då det känns svårt att fatta beslut. Principerna är en del av vad som gör Röda Korset till Röda Korset. De är mer än bara fina ord.