HUP är pilot för den avdelningens nya självutvärderingsmodell

I Röda Korsets avdelningar görs en självutvärdering minst en gång per allmän mötesperiod. I HUP piloteras 2024-2026 en modell där avdelningens utvecklingsplan och beredskapsplan uppdateras i samband med avdelningens självutvärdering.
Självutvärdering är ett användbart sätt att undersöka sina egna styrkor, utvecklingsområden och mål. I självutvärderingsprocessen granskar en organisation eller en individ sin egen verksamhet utifrån sina egna utgångspunkter.
Självutvärderingar under årsmötesperioden 2024-2026
Under denna årsmötesperiod genomför alla avdelningar på HUP en tre timmar lång självutvärdering, som ger tre viktiga saker för avdelningen:
1. Självutvärdering av avdelningen med hjälp av avdelningens utvecklingsverktyg
2. Uppdatering och överföring av avdelningens beredskapsplan till elektroniskt format.
3. Avdelningens utvecklingsplan, som kombinerar de utvecklingsbehov som självvärderings- och beredskapsplanen tar fram och de överenskomna åtgärderna.
Utvecklingsplanen ingår i avdelningens åtgärdsplan och beredskapsplanen är en bilaga till avdelningens åtgärdsplan.
Genomförande av självutvärderingen
Det är bra att ha avdelningens styrelse och andra aktiva frivilliga med på avdelningens självutvärderingsevenemang. Antalet deltagare som är intresserade av utvecklingen av verksamheten är redan en bra indikator på tillståndet i avdelningens verksamhet.
I HUP leds självutvärderingen av en organisationsutbildare. Det tillkommer inga utgifter för avdelningen för att genomföra självutvärderingen.
Avdelningen beställer en självutvärdering av organisationschef Ari Hakala, som hjälper till att organisera självutvärderingen vid en tidpunkt som passar avdelningen.
Ari Hakala
Organisationschef
ari.hakala@redcross.fi
tel. 040 594 8141
Erfarenheter av självutvärdering med HUP:s nya modell
Organisationschef Ari Hakala har uppgett att redan de två första självutvärderingarna på avdelningarna i Borgå och Hyvinge genomfördes framgångsrikt på tre timmar av frivilligutbildaren Juhana Päivärinta.
– Självutvärderingen gav utvecklingsprojekt som ska göra avdelningen ännu mer effektiv. Självutvärdering är en spännande upplevelse, säger Ari.
Juhana ser pilotmodellen som lovande ur ledarens synvinkel:
– Utvecklingen av formulär för självutvärdering och beredskap i pilotprojektet ska främja digitaliseringen av avdelningarnas självutvärdering och beredskapsplaner. Dessa aktiviteter hjälper avdelningarna att planera sina egna aktiviteter.
Hur reagerade institutionerna på den reviderade självutvärderingen?
– Självutvärderingspiloten mottogs med stor entusiasm på både Borgå- och Hyvinge-avdelningen. I den nya självutvärderingen har upprepningar eliminerats. Det hela är tydligt och lätt att förstå. Båda avdelningarna vill aktivt utveckla sin verksamhet och ser därför självutvärdering som ett bra verktyg för att analysera avdelningens verksamhet på en övergripande nivå, konstaterar Juhana.
Juhana Päivärinta berättade om pilotens erfarenheter den 31 maj 2024. Sedan dess har Juhana bland annat underlättat självutvärderingen av Dickursby-avdelningen.
Ju tidigare självutvärderingen, beredskapsplanen och utvecklingsplanen slutförs, desto mer tid finns kvar av de tre åren av ordinariestämmans mandatperiod för att implementera utvecklingsidéer. Naturligtvis kommer det alltid fler idéer med aktiviteter och nya frivilliga, och det är åtminstone vettigt att uppdatera utvecklingsplanen årligen.
Vill du vara med och utveckla verksamheten?
En avdelning är ett geografiskt avgränsat område inom Röda Korset, vars verksamhet leds av en avdelningsstyrelse bestående av frivilliga. Förutom styrelsen deltar andra aktiva frivilliga i planering, genomförande och utveckling av avdelningens verksamhet. Du kan engagera dig i utvecklingen av verksamheten genom att kontakta den avdelning du är intresserad av: Kontaktuppgifter till HUP-avdelningar
I år är ett utmärkt tillfälle att delta i reformen av hela Finlands Röda Kors verksamhetssätt. Du kan delta i reformdebatten till exempel genom en elektronisk enkät.