29.11.2024

Stöd för frivilligs välbefinnande

Röda Korsets frivilliga genomgår en Fiiliskierros efter uppdraget.
Fotograf: Joonas Brandt, Suomen Punainen Risti

Att hjälpa andra ger kraft åt en själv, men det kan också bli en belastning om du inte tar hand om dig själv. Ju bättre vi tar hand om våra frivilliga i varje form av organisationens verksamhet, desto starkare beredskap har vi att svara på Röda Korsets hjälpuppdrag. Röda Korsets frivilliga genomgår en känslorunda efter uppdraget.

Som frivillig i Röda Korset hjälper du andra av egen vilja, på det sätt och vid den tidpunkt som passar dig. Olika människor har olika medvetna och omedvetna sätt att främja återhämtning från frivilliguppdrag. Effektiva metoder är till exempel

  • att vara tillsammans med nära och kära
  • prata med en annan frivillig
  • en stund i naturen
  • motion, musik, hantverk eller konst
  • humor

Vissa frivilliguppdrag berör eller belastar mer än andra. Om du känner att du behöver stöd för återhämtning eller vill diskutera ämnet kan du alltid kontakta en anställd på distriktsbyrån.  

Bekanta dig också med Röda Korsets sidor för psykiskt stöd.

Metoder för att stödja frivilligas välbefinnande

Välmående, hjälpsamma frivilliga är kärnan i vår beredskap. Stöd för välbefinnande är både kontinuerlig verksamhet som upprätthåller en god anda och särskilt stöd efter en enskild händelse, möte eller hjälpuppdrag.

Känslorunda

Känslorunda (fiiliskierros) är ett enkelt, rutinmässigt sätt att ta hand om de frivilligas välbefinnande. Det är bra att göra känslorundan till en vana i all verksamhet, både efter avdelningsstyrelsens möten, i aktivitetsgrupper eller efter hjälpuppdrag.

Instruktioner för att hålla en Känslorunda (fiiliskierros) (för tillfället på finska)

Avlastningssamtal

Målet med ett avlastningssamtal, som hålls av en utbildad ledare, är att ventilera chockerande och svåra upplevelser från en händelse som har varit mentalt belastande, ge förståelse och få hjälp med egna känslor och reaktioner. Avlastningssamtalet hålls med den grupp som arbetat tillsammans så snart som möjligt efter händelsen.

Ett avlastningssamtal hålls alltid när någon av deltagarna känner behov av det. Den ansvariga för verksamheten har skyldighet att se till att avlastningssamtalet genomförs.

Instruktioner för att beställa ett avlastningssamtal (för tillfället på finska)

Nödvändigt extra stöd

Om avlastningssamtalet inte är tillräckligt, kontakta den ansvariga för verksamheten i distriktet för att ordna nödvändigt extra stöd. HUP:s anställda fungerar som kontaktperson till psykologernas beredskapsgrupp, som larmas via centralbyrån.

Du kan också hänvisa den frivillige till den offentliga hälso- och sjukvården (hälsostation, skolhälsovård, studenthälsovård) eller företagshälsovården, där ytterligare hjälp finns tillgänglig för att hantera belastande situationer.