Ihminen jakaa ruokaa jonottaville ihmisille.

Ruoka-apu Lapin piirissä'

Kuva: Marianne Sarre / SPR Lapin piiri

Punaisen Ristin ruoka-aputoiminta on alkanut Lapissa vuonna 2014. Tänä päivänä toiminnassa on Lapin alueella mukana 270 vapaaehtoista ja apu tavoittaa säännöllisesti 4200 taloutta. Ruoka-aputoiminnassa tehdään vahvaa verkostoyhteistyötä kuntien, eri seurakuntien sekä muiden järjestöjen ja toimijoiden kanssa.

Säännöllistä ruoka-aputoimintaa on seuraavissa paikallisosastoissa:

  • Meri-Lappi (Kemi)
  • Rovaniemi
  • Kolari
  • Muonio
  • Sodankylä
  • Salla
  • Posio
  • Kittilä

Jaettava ruoka on kauppojen hävikkiruokaa tai koulujen ylijäämäruokaa.

Yhteisöllisyyden kokemuksia ruoka-avussa

Ruoka-aputoiminta on paljon enemmän kuin ruoan jakamista ja saamista. Ruoka-avun yhteydessä tapahtuva toiminta koetaan yhtä tärkeäksi kuin ruoka-avun saaminen.

Ruoka-avun yhteyteen on kehitetty ruoka-avun saajien paikallisesta tarpeesta lähtevää kohtaamispaikkatoimintaa, jossa järjestetään tietoiskuja sekä yhteisöllisyyttä tukevaa ryhmätoimintaa. Niiden tavoitteena on vahvistaa ruoka-avun saajien arjen sujuvuutta sekä yhteisöllisyyden ja osallisuuden kokemusta.

Lapin kohtaamiskahviloissa on esimerkiksi järjestetty bingoa, karaokea ja tietoiskuja. Tietoiskujen teemoina on arjessa hyödyllisiä aiheita: arjen turvallisuus, terveys- ja taloustietous.

Yhteisölliset ruokailut ovat kaikille avoimia tilaisuuksia vapaaehtoiset valmistavat ruoan, joka nautitaan yhdessä osallistujien kesken. Yhteisöllisiä ruokailuja järjestetään ruoka-avun yhteydessä, kohtaamiskahviloissa ja muissa tapahtumissa.

Yhteisöllisissä tapahtumissa hyödynnetään Punaisen Ristin Lapin piirin telttoja, soppatykkiä, tapahtumagrilliä ja muurinpohjapannua. Ruoka-aputoiminta ja siinä mukana olevat vapaaehtoiset ovat tärkeä osa Punaisen Ristin varautumista ja valmiutta.

Ruoka-aputoiminnan vapaaehtoiset ovat mukana erilaisten tapahtumien järjestelyissä, kuten Asunnottomien yön tai Ystävänpäivän tapahtumissa. Tapahtumissa huomioidaan merkityksellisiä teema- ja juhlapäiviä sekä kampanjoita. Niitä järjestetään kaiken ikäisille ja eri lähtökohdista tuleville henkilöille.

Vapaaehtoiseksi ruoka-avussa

Ruoka-avussa vapaaehtoinen voi toimia monenlaisissa tehtävissä:

  • ruokien tarkistus, lajittelu ja pakkaus
  • kahvilan hoitaminen
  • HeVi–blokkaus (Lue lisää tästä lappilaisesta innovaatiosta täällä!)
  • kauppojen hävikkiruoan kuljettaminen
  • tietoiskujen ja infojen pitäminen
  • puhelinpäivystäjänä toimiminen viikoittain
  • pop up -tehtävät
  • tapahtumajärjestelyihin osallistuminen

Ruoka-apua saavat henkilöt ovat tervetulleita vapaaehtoiseksi toimintaan.

Lapissa ruoka-apua tukee kaksi hanketta

Kolmivuotinen STEA-rahoitteinen Ruokaa ja osallisuutta -hanke toimii vuosina 2022–24. Sen tavoitteena on kehittää osallisuutta lisäävää, yhteisöllisyyttä vahvistavaa ja hyvinvointia edistävää tukea ruoka-avun yhteyteen, osallistaa avunsaajia ja hyödyntää heidän kokemusasiantuntijuuttaan.

Hankkeessa mahdollistetaan merkityksellisiä toiminnan ja osallistumisen paikkoja vapaaehtoistoiminnan kautta, sekä kehitetään uusi Ruoka-apulähettiläs -malli yhdessä ruoka-avun kokemusasiantuntijoiden kanssa.

Suunnitelmissa on lisäksi valokuva-videonäyttely, jossa kokemusasiantuntijat kertovat kuvin ja sanoin omaa tarinaansa. Tapahtuman aika ja paikka tarkentuvat vuonna 2024.

Lue lisää Ruokaa ja osallisuutta -hankkeesta täällä.

ESR+ -rahoitteinen Aineellista apua ja osallisuutta -hanke toimii vuonna 2023–24. Siinä keskiössä on aineellisen avun jakaminen maksukorttien muodossa sekä liitännäistoimet. Niitä ovat esimerkiksi kohtaamiskahvilat ja tapahtumat, jotka edistävät avunhakijoiden terveyttä, hyvinvointia ja osallisuutta. Lapissa hankkeessa on mukana 16 paikallisosastoa. Jakelukäytännöt ja aikataulut vaihtelevat paikkakunnittain.

Lue lisää Aineellista apua ja osallisuutta -hankkeesta täällä.

Kysy lisätietoja

Riina Tikkanen

Hanketyöntekijä
Ruoka-apu
040 778 4541

Marianne Sarre

Hankesuunnittelija
Ruokaa ja osallisuutta
040 558 1310